Pentru că se aşteaptă ca în acest an economia să meargă chiar mai bine ca anul trecut, ministrul Bugetului, Liviu Voinea, îi îndeamnă pe cetăţeni, dar şi pe oamenii de afaceri, să se împrumute. Numai în primele trei luni, spune oficialul, economia a avut un avans 3-4%.
„Mergeţi, luaţi împrumuturi, investiţi, consumaţi. Economia şi-a revenit. Criza s-a terminat. Statul va fi mult mai prudent de acum înainte, dar este nevoie de un efort comun - populaţie, firme, bănci - pentru a consolida această creştere economică”, spune Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.
Mulţi dintre proprietarii de mici afaceri nu se grăbesc, însă, să-i urmeze sfatul.
„Eu nu aş lua un credit în momentul ăsta, din cauza impredictibilităţii pieţei şi datorită faptului că ar trebui să plătesc în cinci, şase ani aproape dublul creditului respectiv”, afirmă Robert Stănciulescu, antreprenor.
Şi bancherii recunosc că dobânzile la credite sunt încă ridicate. În plus, nu mai vor să împrumute patronii ale căror firme au intrat în faliment.
„La credite vor exista în continuare unele reduceri, sunt bănci care practică dobânzi înalte, pot să ajungă la 6-7%”, explică Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
Micii afacerişti se pot împrumuta mai ieftin doar dacă optează pentru credite garantate de stat, unde dobânda coboară spre 4%. De asemenea, din iulie vor primi subvenţii pentru angajarea tinerilor, respectiv de 900 de lei pentru un absolvent de liceu şi de 1.300 de lei pentru unul de facultate.
Trebuie să-i ţină, însă, pe statele de plată cel puţin şase luni. În România sunt aproape 400.000 de firme mici şi mijlocii în care lucrează peste două milioane de români.