Trei candidaţi numiţi săptămâna trecută în consiliul de supraveghere al Complexului Energetic Oltenia şi în consiliul de administraţie al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) s-au retras marţi din funcţie, a anunţat miercuri ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care are semne de întrebare legate de aceste decizii. În plus, miercuri a demarat cea mai importantă recrutare din ultimii ani în sectorul energetic, pentru consiliul de supraveghere al Hidroelectrica.
Victor Grigorescu așteaptă implicarea managerilor privați în companiile energetice din Oltenia
Surse oficiale au declarat, pentru News.ro, că administratorii care s-au retras sunt Simona Fătu, Constantin Jujan şi Mugur Popescu.
”Am recrutat la trei companii, Complexul Energetic Oltenia, SAPE, Oil Terminal. Am anunţat săptămâna trecută rezultatul recrutărilor, am făcut şi AGA. Am avut ieri (marţi, 20 septembrie, n.r.) trei retrageri de pe listă, ceea ce pentru mine a fost o mare surpriză. Sigur, 3 din 15, nu-mi dau seama dacă este mult sau este puţin, dar asta spune ceva despre nivelul de angajament”, a spus Grigorescu, la o conferinţă organizată de Forbes România.
Robert Ghelasi, Cornel Bobâlcă, Dan Codescu, Florin Marin, Simona Fătu şi Constantin Jujan au fost selectaţi membri pentru consiliul de supraveghere al Complexului Energetic Oltenia.
De asemenea, consiliul de administraţie al SAPE, recrutat în baza Ordonanţei de Urgenţă 109/2011, a managementului profesionist, era format din Crăiţa Bucheru, Dan Agrişan, Marius Mitruş, Mugur Popescu şi Daniela Lulache.
La Oil Terminal, administratorii nu au fost încă anunţaţi.
Selecţia a fost realizată de o asociere formată din Pricewaterhouse Coopers Tax Advisors & Accountants şi George Butunoiu Group.
Ministrul Energiei a precizat că de pe listele pe care le are o să fie numite alte persoane în locul celor care s-au retras.
”Oamenii se înscriu pe liste, mai sunt şi recrutaţi, ca după aceea să se retragă. M-am mirat când am trei oameni care se retrag în aceeaşi zi. Îmi ridică şi mie nişte semne de întrebare. Efectiv este o chestie de seriozitate”, a spus Grigorescu.
Întrebat dacă a vorbit cu cei care s-au retras, ministrul Energiei a spus că va face o analiză.
”Avem o firmă reputabilă la recrutare, are şi o responsabilitate. Nu e o chestiune făcută în interiorul ministerului. Dacă stiu că pe liste avem oameni care de fapt nu vor să vină cu adevărat, chiar am o problemă”, a menţionat Grigorescu.
Ministrul consideră aceste retrageri ”o dezamăgire personală”, în condiţiile în care nu a fost anunţat din timp de intenţia persoanelor în cauză.
”Vii şi spui, domnule, nu mă mai interesează, mi-am găsit alt job, alte obligaţii. Când cineva se retrage la o săptămână după ce noi am anunţat AGA, asta ridică un semn de intrebare. Dar fiecare are motivele lui”, a precizat Grigorescu.
Ministrul Energiei afirmă că este nevoie de un angajament puternic al sectorului privat, pentru a se implica în restructurarea companiilor de stat, acesta fiind un lucru pe care şi sectorul privat l-a cerut de la stat.
Ministrul a anunţat că a început şi cel mai important proces de selcţie al anului, la Hidroelectrica.
”Astăzi (miercuri, 21 septembrie, n.r.) am dat drumul poate la cea mai importantă recrutare din ultimii ani în sectorul energetic, la Hidroelectrica. Îmi doresc foarte tare ca la Hidroelectrica să avem o competiţie acerbă pentru consiliul de supraveghere”, a mai spus Grigorescu.
Ministrul speră ca, pentru Hidroelectrica, să se înscrie pe lista de candidaţi ”ce are mai bun de dat businessul românesc în materie de competenţe”.