Ministrul Energiei: O să avem nevoie de minerii de la Crucea. Închiderea minei de uraniu durează 100-200 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, sustine o conferinta de presa la Guvern.
Ministrul energiei, Virgil Popescu. Foto: Guvernul României

Mina de uraniu de la Crucea va fi închisă, pentru că este epuizată, dar minerii de acolo nu vor rămâne fără loc de muncă, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta a explicat că în procesul de închidere este nevoie de forţă de muncă, aşa cum va fi nevoie şi la mina care va fi deschisă la Tulgheş-Grinţieş, a declarat, marţi, ministrul, citat de Agerpres.

Oficialul din Guvern a avut o întâlnire cu mai mulţi parlamentari de la AUR, care au participat la un protest organizat în faţa Ministerului Energiei, discuţiile vizând găsirea unor soluţii pentru problemele din domeniul minier.

"Au înţeles că problema circuitului nuclear în România trebuie rezolvată şi o vom rezolva şi suntem aproape de finalizare, că mina de la Crucea practic este epuizată şi va intra într-un proces de închidere. Este prima închidere de mină din Europa. O să fim pionieri în acest domeniu.

O să deschidem mina de la Tulgheş-Grinţieş, o altă mină de uraniu. Toate aceste lucruri, împreună cu fabrica de procesare de la Feldioara le va face Nuclearelectrica. Practic la Nuclearelectrica vom avea circuit nuclear integrat, vom avea extragere de minereu de uraniu, procesarea acestuia, fabrica de combustibil şi producerea de energie din punct de vedere nuclear.

În procedura de închidere de mină, pentru a putea pune mina în siguranţă, o să avem nevoie de forţă de muncă, o să avem nevoie de acei mineri. Procedura de închidere durează, conform normativelor, minimum 100-200 de ani. Este o procedură care va avea nevoie de forţă de muncă, foarte multă în prima parte, după care uşor, uşor regresiv. Deci nu se pune problema că minerii nu au ce să facă acolo. Nu putem să lucrăm decât cu cei care au lucrat acolo şi care ştiu despre ce este vorba şi vom avea nevoie de forţă de muncă şi pentru mina care e la graniţa judeţului Neamţ cu Suceva, Tulgheş-Grinţieş", a explicat Virgil Popescu.

Ministrul acuză că la exploatarea ultimului stoc de minereu de uraniu de la Suceava a fost “jaf la drumul mare”

El a adăugat că nu se pune problema de forţă de muncă, ci de eficientizare a activităţii, deoarece, spre exemplu, ultimul stoc de minereu de uraniu care se găseşte la Suceava are valoare contabilă de 45 de milioane de lei, iar valoarea de produs finit este de 16 milioane de lei.

"Asta înseamnă că a fost jaf acolo. Nu poţi să ai costuri de 45 milioane şi să produci materie primă, combustibilul final, de 16 milioane. Deci acolo practic a fost jaf la drumul mare şi acest lucru nu poate să rămână aşa şi îi avertizez pe cei care au făcut jaf că nu vor scăpa", a punctat ministrul.

Virgil Popescu: Complexul Energetic Hunedoara are de returnat un ajutor de stat ilegal

Referitor la Complexul Energetic Hunedoara şi termocentrala de la Mintia, Virgil Popescu a subliniat că le-a explicat celor de la AUR întregul plan, cu separarea termocentralei de la Mintia şi separarea termocentralei de la Paroşeni, împreună cu cele patru mine. De asemenea, el a precizat că CEH este în procedură de insolvenţă şi este condusă de un administrator judiciar, împreună cu un judecător sindic, ceea ce înseamnă că, practic, pârghiile Ministerului Energiei nu există pentru a putea acorda un ajutor de stat.

"Orice ajutor de stat trebuie notificat Comisiei Europene, iar Complexul Energetic Hunedoara, din păcate, are de returnat un ajutor de stat ilegal. Singurele lucruri care se pot face acolo este ca cei de la Hunedoara să poată discuta să aducă pe bază de procesare cărbune şi în contul prestaţiei de serviciu să dea căldură la oraş şi apoi să poată să plătească în energie electrică.

Costul cu care produce în schimb energie electrică termocentrala de la Mintia, fără a mai lua în calcul certificatele de CO2 pe care nu le-a plătit niciodată de când este în insolvenţă, este de 550 lei/MWh. Este un preţ cu mult peste preţul pieţei şi probabil de aceea nu îşi asumă să facă această procesare.

Şi, mai mult, în urmă cu două săptămâni, Ministerul Mediului a primit o notificare de la Comisia Europeană prin care, alături de Mintia, CET Govora, CET Galaţi, dacă nu mă înşel, sunt notificate în procedura de infringement pentru emisiile poluante. Termocentrala de la Mintia nu şi-a făcut desulfurare şi practic suntem somaţi, dacă nu vom ajunge la Curtea de Justiţie, ca termocentrala să nu mai funcţioneze", a precizat ministrul.

El a adăugat că soluţia ar fi ca Mintia să fie preluată cu titlu gratuit de Consiliul Judeţean şi transferată pe gaze naturale, sau, dacă nu, această modernizare să fie făcută de Romgaz.

Totodată, Popescu a subliniat că orice entitate care deţine un activ funcţional energetic poate accesa fondul de modernizare, la Ministerul Energiei fiind mai multe axe de finanţare tocmai pentru această tranziţie la o energie energie verde.

"Avem fondul de modernizare, care are, în perioada 2021-2027, 6 miliarde de euro. Avem încă 1,3 miliarde euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi mai avem, inclusiv prin bugetul anual al UE pe 2021-2026, bani pentru aşa ceva.

Problema este că trebuie să înţeleagă că trebuie retehnologizată. Nu mai merge aşa cum a mers până acum. Totul mergea de la sine într-o companie în insolvenţă, în care acel ajutor de stat trebuie returnat", a punctat Virgil Popescu.

Circa 30 de parlamentari AUR au participat marţi la un protest în faţa Ministerului Energiei, cerându-i ministrului Virgil Popescu să intervină "urgent" în rezolvarea unor probleme "arzătoare", cum ar fi deblocarea cărbunelui din Portul Constanţa pentru repornirea Termocentralei Mintia şi plata drepturilor restante pentru minerii închişi în Mina Crucea, din Suceava.

Minerii de la Crucea au protestat blocându-se în subteran

Minerii de la Sucursala Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), din județul Suceava, s-au blocat, miercuri, în subteran, în semn de protest faţă de neplata drepturilor salariale în ultimele două luni. Conform afirmațiilor minerilor de la sfârșitul săptămânii trecute, directorul minei, Vasile Chiruță, le-ar fi spus acestora „să plece la cules de sparanghel dacă nu le convine”.

Liderul AUR, George Simion, coborâse duminică în subteran la Botuşana, sector de la mina de uraniu de la Crucea, acolo unde aproximativ 100 de mineri încă mai erau blocaţi în subteran.

Minele de uraniu din judeţul Suceava sunt ultimele care mai funcţionează pe teritoriul României.

În condiţiile în care exploatările acestea vor fi închise în perioada următoare, s-a depus la Agenţia de Protecţia Mediului documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiei de mediu.

La exploatările de uraniu de la Crucea şi Botuşana au avut loc mai multe acţiuni de protest cu blocarea minerilor în subteran, de-a lungul timpului, revendicările fiind de fiecare dată neplata drepturilor salariale.

Proteste ale minerilor de la Valea Jiului

Și minerii de la Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea au protestat luna trecută în același fel, blocându-se în subteranul exploatării de cărbune Lupeni, din Valea Jiului. Ei au încheiat protestul de şase zile, după ce le-au fost aduse la cunoştinţă prevederile din acordul referitor la plata drepturilor băneşti restante încheiat de liderii lor la Ministerul Muncii.

De asemenea, termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost oprită pentru că nu mai avea stocuri de cărbune, astfel fiind afectată furnizarea cu căldură din Deva.

Liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, spunea că stocul de cărbune necesar repornirii Termocentralei Mintia este disponibil în Portul Constanţa.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lucruri pe care românii nu le știu despre Călin Georgescu. Câți copii ar avea și din ce familie provine
Digi FM
Ce se ascunde în spatele lui Călin Georgescu? Ce partid îl susține, de fapt
Pro FM
Jennifer Lopez a pus pe ea cea mai scurtă fustă din dulap și a asortat-o cu cizme peste genunchi. 55 de ani...
Film Now
Brigitte Nielsen, fosta nevastă a lui Sylvester Stallone, la plajă cu soțul cu 15 ani mai tânăr. Blonda s-a...
Adevarul
Românii fac haz de necaz, după rezultatele din primul tur al alegerilor: „Marcele, găsește-ți diploma de bac...
Newsweek
Delir în Programul de Guvernare Călin Georgescu: UE și NATO ne vor răul. Avem nevoie de gaz rusesc
Digi FM
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut pe Călin Georgescu: „Am greșit. Trebuia să fiu mult mai atent”
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Cum reacționează un câine atunci când e certat de stăpân pentru năzbâtia făcută. Imaginile sunt virale
Film Now
Tara Reid, greu de recunoscut la 25 de ani de la American Pie. Foarte slabă, dar cu zâmbetul pe buze, pozată...
UTV
Dorian Popa a fost condamnat dupa ce a condus sub influenta drogurilor. Ce pedeapsa a primit celebrul vlogger