Ministerul Transporturilor ia măsuri, după dezvăluirile Digi24
Ministerul Transporturilor ia măsuri după ce Digi24 a dezvăluit rezultatele unui control efectuat la Compania de Autostrăzi. 20 de drumuri şi tronsoane de autostradă în construcţie n-au audit de siguranţă rutieră.
Ministerul Transporturilor a transmis, vineri, un comunicat în care confirmă informațiile Digi24 și precizează că a trimis Corpul de Control la Compania de Drumuri.
Controlul a fost efectuat la sesizarea Autorităţii Rutiere Române care semnala că în perioada 2013 – 2015 nu a fost înregistrată nicio solicitare din partea CNADNR pentru efectuare a unui audit de siguranţă rutieră, pentru lucrările executate.
Conform Legii nr. 256/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutiera, cu modificările şi completările ulterioare, evaluarea de impact asupra siguranţei rutiere şi auditul de siguranţă rutieră se realizează la cererea investitorului (CNADNR, în acest caz) adresată Autorităţii Rutiere Române, în baza unui contract de prestări servicii. Prin acest contract ARR trebuie să desemneze un auditor de siguranţă rutieră care să realizeze auditul, precizează Ministerul Transporturilor.
Corpul de Control a constatat că, în lipsa normelor de aplicare ale Legii nr. 256/2008, CNADNR nu a întocmit un contract cu ARR şi a introdus obligativitatea realizării auditului de siguranţă rutieră în caietul de sarcini pentru licitarea proiectelor. Astfel, pentru toate lucrările efectuate în perioada 2013 – 2015 au fost întocmite rapoarte de audit de siguranţă rutieră, realizate de către auditori aflaţi pe lista agreată de ARR. Aceştia aveau certificarea necesară, însă nu aveau un contract cu Autoritatea Rutieră Română pentru lucrările respective.
Măsurile anunțate de Ministerul Transporturilor
„Încă de la începutul acestui an, Ministerul Transporturilor alături de specialişti din Guvern au luat măsuri pentru remedierea acestei situaţii prin elaborarea OUG 22/2016, publicarea a 4 Ordine ale Ministrului Transporturilor şi a încă 2 Ordine care sunt în lucru şi urmează a fi publicate. Astfel, din 2016 auditurile de siguranță rutieră s-au realizat prin contract între ARR și CNADNR, respectând noile tarife publicate în OMT 673/2015 și OMT 42/2016.
Spre exemplu: tariful pentru auditarea autostrăzilor şi drumurilor noi, stabilit în 2011 era de 50.000 de euro/km, în 2015 a fost redus la 1500 euro/km. În prezent modul de calcul al tarifului a fost regândit în totalitate şi urmează a fi publicat în Monitorul Oficial.
De asemenea, după 8 ani, la sfârşitul anului 2016, se vor organiza cursuri pentru certificare a noi auditori de siguranţă rutieră.
Totodată, ca măsură asumată de MT și CNADNR pentru verificarea ASR-urilor realizate prin relația directă între antreprenor și auditor, s-a propus ca măsură evaluarea tuturor auditurilor de siguranță rutieră pentru a verifica dacă a fost afectată independența auditorului față de antreprenor.
Facem menţiunea că în perioada ianuarie 2013 - decembrie 2014, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale s-a aflat în subordinea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine”, precizează comunicatul Ministerului Transporturilor.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News