Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,125 miliarde de lei în luna iunie 2021

Data actualizării: Data publicării:
teanc de bani
Ministerul Finanţelor a planificat, în luna iunie 2021, împrumuturi totale de 5,125 miliarde lei. Foto: Agerpres

Ministerul Finanţelor a planificat în luna iunie 2021 împrumuturi în valoare de 4,6 miliarde de lei de la băncile comerciale, din care 1,1 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 3,5 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 525 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial, preluat de Agerpres.

"În vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice în luna iunie 2021 se aprobă prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont şi a obligaţiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 4.600 milioane lei, la care se poate adăuga suma de 525 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru instrumentele de tip benchmark, prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentul ordin. Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin", prevede documentul citat.

Suma totală de 5,125 miliarde lei este cu 415 milioane de lei peste cea programată în mai 2021 (4,71 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului, Ministerul Finanțelor a programat în data de 7 iunie prima emisiune de certificate cu discount, în valoare de de 300 milioane de lei, cu scadenţa în 10 ianuarie 2022, iar cea de-a doua în data de 24 iunie, în valoare de 800 de milioane de lei, data scadenţei fiind 27 iunie 2022.

De asemenea, pe parcursul lunii vor fi lansate şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,5 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (525 milioane de lei în total).

Emisiunile vor fi de 600 de milioane de lei (cinci emisiuni), 300 milioane de lei (o emisiune) şi 200 de milioane lei (o emisiune).

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri