Pentru a salva termocentralele, în 2012 statul a înfiinţat Complexul Energetic Hunedoara. Atunci, Electrocentrale Deva si Paroşeni au fuzionat, iar un an mai târziu, în complex au fost incluse şi patru dintre cele şapte mine ale Societăţii Naţionale a Huilei. Cele trei mine rămase vor fi închise şi ele până în 2018. Acum, Guvernul mai închide două din cele 4 mine ale complexului: Lonea şi Lupeni.
Pentru a primi acceptul Comisiei Europene de păstrare în viaţă a termocentralelor, Ministerul Energiei are o nouă strategie: le spune oficialilor europeni că fără capacitatea de 400 de Megawatti de la Deva şi Paroşeni, Transilvania riscă să rămână fără alimentare cu energie electrică.
„Ar trebui să le asociem două unităţi, două mine. Cele două mine pe care le-am identificat ca fiind viabile din cele patru care funcţionează”, explică Victor Grigorescu, ministrul Energiei.
Cu alte cuvinte, ministerul vrea înfiinţarea unei noi companii, curăţată de datorii şi cu mai puţini angajaţi. Tot despre disponibilizări va fi vorba şi la complexul Energetic Oltenia. 20% dintre directorii de aici - în total o sută de şefi - vor fi concediaţi.
„La începutul anilor 90 erau ingineri care aveau în subordine peste 100 de mineri. Astăzi suntem într-un alt raport şi acest lucru are legătură şi cu eficienţa, şi cu costurile, mai spuen ministrul.
De pe 30 iunie se va aplica noua organigramă de conducere la Complexul energetic Oltenia.