Dacă salvarea băncilor din Cipru cu banii deponenţilor a fost gândită ca să îi gonească pe oligarhii ruşi, atunci întregul plan a fost un eşec. Miliardarii ruşi se reîntorc în Cipru, paradisul lor fiscal preferat. Pentru ei, evenimentele de anul trecut au fost ca un cutremur: a venit pe neaşteptate, i-a speriat, dar acum îşi dau seama că sunt şanse mici ca un dezastru financiar de o asemenea magnitudine să se repete curând.
Criza bancară de anul trecut din Cipru a fost văzută de mulţi analişti ca un experiment al Fondului Monetar Internaţional şi al Uniunii Europene: a fost testată reacţia opiniei publice la ideea de salvare a băncilor cu banii din depozite şi, în acelaşi timp, s-a încercat eliminarea statutului de paradis fiscal pe care îl avea Ciprul. Statut pe care, până la urmă, a reuşit să îl păstreze, căci sistemul de taxe nu a fost modificat.
Tocmai de aceea, deşi au pierdut foarte mulţi bani în criza de anul trecut, milionarii ruşi au început să îşi depoziteze din nou banii în băncile cipriote. Nu au o alternativă mai bună, scrie New York Times.
În plus, pierderile de anul trecut nu sunt definitive: în schimbul banilor care le-au fost confiscaţi din depozite, ruşii au primit acţiuni la băncile salvate. Aşa se face că oligarhii au devenit unii dintre cei mai mari acţionari ai sistemului financiar din Cipru şi, dacă acţiunile băncilor se vor aprecia, vor putea recupera chiar mai mulţi bani decât anul trecut. Iar acum ruşii sunt mai precauţi şi îşi ţin banii în mai multe depozite de până la 100.000 de euro, care sunt garantate şi nu pot fi folosite la recapitalizarea băncilor.
De altfel, populaţia Ciprului a fost lovită mult mai tare decât oligarhii de criza din primăvara anului trecut. Procesul de salvare a sistemului bancar a îngheţat creditarea, sectorul construcţiilor s-a prăbuşit, iar rata şomajului a crescut de la 14% la 17,5%.
Business Club