Micii româneşti ar putea ajunge pe mesele europenilor de luna viitoare

Data publicării:
mici 1

Din iunie, micii româneşti pot ajunge pe mesele europenilor. Uniunea Europeană a dat undă verde pentru comercializarea şi exportul acestor preparate începând cu luna viitoare, a declarat joi vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Până acum, regulamentul european nu permitea folosirea aditivilor în prepararea micilor româneşti. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune însă că în primele zile ale lunii iunie va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene autorizarea folosirii aditivilor bicarbonat de sodiu şi carmin în micii româneşti.

Nouă state membre ale Uniunii Europene vor beneficia de această decizie şi vor putea folosi aditivi în preparea produselor tradiționale precum ar fi kebabul din Grecia sau pleşcăvița din Croația.

Potrivit datelor Federaţiei Pro Agro, în România se consumă anual peste 440 de milioane de mici.

Bicarbonatul de sodiu se poate folosi în carnea crudă tocată, dar se poate folosi şi când vrei să maschezi un miros al cărnii. De aceea Uniunea Europeană nu l-a agreat”, explica în urmă cu un an Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta, adăugând că prima reţetă cunoscută de mici datează din 1902 şi că aceasta specifică bicarbonatul în cantitate de 2-3 grame la un kilogram de carne. „E folosit pentru a frăgezi compoziţia şi a păstra compoziţia. Dacă nu se foloseşte bicarbonat, micul seamănă cu o chiftea.

Demersurile producătorilor nu au fost nici rapide, nici eficiente, aşa că substanţa nelipsită din orice bucătărie care se respectă a fost în pericol să dispară din micii procesaţi la nivel industrial.

De ce nu era bicarbonatul agreat de Uniunea Europeană

Bicarbonatul pus în carnea de mici nu are efecte negative şi nu dăunează sănătăţii. Singurul lucru care a dus la această situaţie este faptul că, în cantităţi mai mari, maschează defecte de gust. Mai exact, în cazul în care carnea este alterată, bicarbonatul adăugat în compoziţie acoperă gustul de stricat.

Un argument în favoarea derogării pe care procesatorii români de carne au solicitat-o a fost faptul că micii sunt produs tradiţional, realizat după o veche reţetă. Carmin, spre exemplu, este permis pentru cârnăciorii franţuzeşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...