Merele de Voinești, pe cale de dispariție

Data publicării:
mere pe ramura

Mihai Liţescu are o livadă de meri care se întinde pe un hectar. Împreună cu soţia lui, întreţine copacii şi culege fructele. Este unul dintre pomicultorii din comuna Voineşti care a simţit aspru efectele secetei şi valurile de frig din perioada polenizării merilor.

Nu avem cu ce ne ocupa, cu altceva, în primul rând. Asta e, ne-a bătut piatra anul trecut, de trei ani aproximativ nu merge”, spune Mihai Lițescu, pomicultor.

O producţie normală, într-un an favorabil, este undeva la 25 - 30 de tone de fructe la hectar, anul acesta cred că este undeva în jurul a 12 - 15 tone la hectar”, confirmă Claudiu Popa, viceprimarul din Voinești.

Jumătate din pomicultorii din Voineşti au livezi mici, de familie.

În Voineşti sunt peste 2.500 de gospodării şi nu există casă care să nu aibă propria plantaţie de meri. În întreaga comună nu există, însă, nici măcar o singură fabrică de procesare a merelor şi, în aceste condiţii, mare parte din producţie ajunge să fie vândută la marginea drumului.

La marginea şoselei, merele costă între doi şi trei lei pe kilogram. În piaţă, însă, la intermediari, preţul porneşte de la şase lei pe kilogram.

„Să obţinem mai mulţi bani nu putem. Noi vindem şi en-gros, vindem şi amănunt şi la en-gros preţurile sunt foarte mici”, spune o locuitoare din Voinești.

În comună există un singur depozit en-gros de fructe. Paradoxal, însă, puţine mere de Voineşti ajung acolo şi, mai departe, pe rafturile marilor lanţuri de magazine. Preţul oferit localnicilor, de până la 1,4 lei pe kilogram, e unul dintre motive.

Unii producători au mere de calitate, dar având cheltuielile pe care le fac, nu-şi permit ca să ni le dea nouă, la acest preţ, iar alţii nu au mere de calitate şi nu le putem cumpăra noi”, explică Gheorghe Erculescu, administratorul depozitului en-gros.

Frumosul de Voineşti sau Delicios de Voineşti sunt două din cele peste 20 de soiuri de mere gustoase, create la Staţiunea pomicolă a Academiei de Ştiinţe Agricole. Staţiunea a rămas acum cu 14 la sută din terenurile pe care experimenta soiuri noi în anii 70. Are două milioane de lei datorii la stat, o parte a bunurilor puse sub sechestru şi doar micile venituri proprii îi mai ţin porţile deschise.

„Aproape toate merele care se vând în pieţele Bucureştiului au mare afiş cu mere de Voineşti, indiferent că-s din Polonia, din Italia sau de unde or veni. (...) Mărul de Voineşti, ştiu eu, poate este undeva la 30 - 40 la sută din merele care se vând pe piaţa Bucureştiului”, spune Daniel Comănescu, directorul Staţiunii Pomicole Voineşti.

La Voineşti sunt, în total, peste 1.300 de hectare cu livezi şi pepiniere de meri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...