Guvernul pregătește diminuarea numărului de posturi din aparatul de stat, prin reducerea cu 50% din numărul de secretari de stat și înjumătățirea cabinetelor secretarilor de stat care rămân în sistem, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax. De asemenea, un alt proiect pentru eficientizarea resurselor bugetare privește eliminarea sporului de 15% pentru condiții grele și vătămătoare.
Eliminarea sporului de 15% pentru condiții grele și vătămătoare a fost decisă pe motiv că autoritățile au constatat că existau instituții unde angajații primeau acest spor doar pentru că aerul din București, de exemplu, este poluat.
Măsura nu va afecta medicii, profesorii, polițiștii sau magistrații, dar oficialii guvernamentali spun că pentru aceștia sporul va fi o sumă fixă și nu actualul procent de 15%. Măsura va fi discutată cu sindicatele în următoarea perioadă, scriu Mediafax și Agerpres.
Șefi mai puțini
Pe de altă parte, posturile vacante din sectorul bugetar vor fi blocate, cu excepţia Sănătăţii, Educaţiei și Poliţiei, potrivit Agerpres.
Reducerea cu 50% a secretarilor de stat nu va afecta instituțiile cu un singur secretar de stat, dar cele cu multe posturi de secretar de stat ar urma să piardă chiar mai mult de jumătate din numărul de secretari de stat.
Guvernul are în vedere și reglementarea numărului de posturi de conducere în aparatul central al statului. În prezent, numărul de posturi de conducere este limitat în cazul funcționarilor publici, unde posturi de conducere pot fi 12% din numărul total de angajați. Urmează ca reglementarea care se aplică funcționarilor publici să fie extinsă și la restul administrației centrale, cu excepția câtorva domenii ca învățământul, sănătatea sau poliția.
Măsura vizează unele compartimente conduse de șefi, dar cu un număr foarte mic de subordonați.
Măsuri de austeritate
Majorarea accizei la ţigarete, reducerea numărului de posturi de secretari de stat în ministere, eliminarea sporului pentru condiţii grele şi vătămătoare, taxarea pensiilor care nu se bazează pe contributivitate se numără printre măsurile ce vor fi incluse într-o Ordonanţă de Guvern ce urmează a fi discutată luni de Executiv, potrivit unor surse oficiale citate de agențiile de presă Agerpres și Mediafax.
Aceste măsuri sunt luate în calcul în condițiile în care Guvernul trebuie să facă rost de aproape 7 miliarde de lei pentru menținerea deficitului bugetar sub 3%.
Deși neagă orice criză, de mai multe săptămâni se știe că Executivul vrea să reducă drastic din cheltuielile statului, iar Ministerul de Finanțe avea în pregătire un veritabil pachet de măsuri de austeritate. Citiți mai multe detalii aici.
Citiți și:
Pensiile speciale. Guvernul a decis un sistem de impozitare graduală
Guvernul vrea să taxeze zahărul din băuturile răcoritoare. Măsura ar urma să fie introdusă din septembrie
Țigările se scumpesc din nou. O OUG în acest sens va fi adoptată luni
Redactor: Luana Păvălucă