Ludovic Orban a declarat, joi, că restaurantele vor putea fi redeschise când va exista „un context epidemiologic măcar sensibil îmbunătățit” și garanția că toți patronii vor respecta regulile de protecție sanitară. Premierul spune că aproximativ 85% dintre patronii HoReCa respectă aceste măsuri, în timp ce un procent nu respectă sau nu vor să facă acest lucru.
„Ne-am dori să putem să deschidem restaurantele. În discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții mediului de afaceri le-am spus că trebuie să avem un context epidemiologic măcar sensibil îmbunătățit și garanția unei cooperări din partea tuturor patronilor în respectarea regulilor de protecție sanitară.
Haideți să fim cinstiți. 80-85% dintre ei respectă regulile, dar avem încă un procent de oameni care nu respectă regulile și care nu sunt implicați și nici nu-și doresc să asigure respectarea regulilor”, a afirmat Ludovic Orban.
Șeful Executivului a mai spus că discuțiile cu reprezentanții HoReCa vor continua iar dacă situația o permite ar putea fi redeschise mai întâi restaurantele din hoteluri.
„Continuăm discuțiile. Eu înțeleg situația foarte dificilă și chiar îmi doresc o deschidere cât mai rapidă, dar să fie făcută în niște condiții care să nu crescă riscul epidemiologic datorită deschiderii restaurantelor în spații închise. Chiar e posibil în două etape, întâi să deschidem restaurantele aferente hotelurilor și ultrior celelalte restaurante”, a explicat Orban.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan spune că nu există argumente ştiinţifice care să demonstreze că o creştere a numărului de infectări cu Covid-19 este favorizată de activităţile din domeniul turistic.
Redactor: Alexandru Costea