Conducerea a semnat un contract cu o firmă care i-a livrat 10.000 de aparate pentru jocuri de noroc şi cu care urma să împartă câştigul.
Nu şi-a respectat însă partea de înţelegere şi a primit doar o cincime din sumă. Acum, contractul este anchetat de procurorii anticorupţie şi de Corpul de Control al Ministerului de Finanţe. După semnarea contractului cu Novomatic, conducerea Loteriei Naţionale se lăuda, printr-un comunicat de presă, în octombrie 2013 că a reuşit să finalizeze cu succes contractul cu firma austriacă, pe care a ales-o din cinci mari companii de profil. A doua zi, premierul Victor Ponta întărea declaraţiile conducerii Loteriei.
„Zece ani de zile, la Loteria Română am luat zece milioane de euro. Acum am semnat un contract să luăm 75 de milioane de euro. Deci, de la 10 la 75. Dacă te uiţi la televizor, o să afli că e ceva rău”.
După terminarea primului an de contract, Digi24 a vrut să afle de la conducerea Loteriei câţi bani a încasat de la austrieci. De mai bine de trei luni, conducerea companiei refuză să spună care este suma pe care a primit-o. Facturile arată că statul a încasat de la Novomatic în primul an de contract doar 14 milioane de euro, în loc de 75 de milioane. „Corpul de Control este acolo, la Loterie, exact pe această temă. Când se finalizează controlul, vi-l pun la dispoziţie”, a declarat Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice.
Loteria Română nu are şanse să încaseze de la Novomatic diferenţa de 61 de milioane de euro, din cauza unor clauze contractuale. Potrivit surselor Digi24, austriecii de la Novomatic au condiţionat în contract acordarea sumei de 75 de milioane de euro de renovarea tuturor sediilor Loteriei Române şi de prelungirea orarului de funcţionare de la 8 la 12 ore. Loteria nu a reuşit să îşi onoreze obligaţiile. Conducerea Novomatic România a fost extrem de discretă.
„Nu vă pot răspunde. Cel mai bine ar fi să vă adresaţi Loteriei. Dacă ei nu vor să vă răspundă înseamnă că eu cu atât mai mult nu ar trebui să vă răspund”, a declarat Adrian Georgescu, director Novomatic România. Anul trecut, preşedintele aflat în funcţie dădea de înţeles că lucrurile ar putea să nu meargă tocmai bine.
„Aştept şi eu să se termine luna octombrie, să văd dacă Novomatic plăteşte 75 de milioane. În octombrie ar trebui să vină primii 75 de milioane de euro. Angajamentul există. Dacă e în contract, ar cam trebui să fie garantat”, declara atunci Traian Băsescu.
Contractul dintre Loteria Română şi Novomatic a fost încheiat fără licitaţie, pe o perioadă de 15 ani. Înaintea acestui contract, compania de stat a avut o înţelegere cu firma grecească Intralot, de pe urma căreia a primit între 20 şi 30% din încasări şi suporta şi toate cheltuielile.
Grecii de la Intralot au încasat mai bine de 10 ani aproape toţi banii din video-loterie. Corpul de Control al Ministerului de Finanţe şi al prim-ministrului au catalogat înţelegerea drept unul dintre cele mai păguboase contracte făcute de stat. Noul contract al Loteriei a fost semnat cu o firmă care deţine 5% din acţiunile Intralot.