În piaţa imobiliară creşte cantitatea de locuinţe construite, dar scade calitatea. O analiză a companiei RealTime scoate la iveală faptul că apartamentele ridicate astăzi de dezvoltatori sunt mai mici decât cele construite în anii 80. În medie, suprafaţa utilă fără balcon a unei locuinţe dintr-un bloc nou din Capitală este de 49-50 de metri pătraţi, în vreme ce apartamentele confort unu ridicate în anii 1980 au o suprafaţă de 52 -53 de metri pătrați. Astfel, locuinţele noi sunt în medie cu 5% mai mici decât cele construite înainte de 1989.
Cristina Bercea, specialist în piața imobiliară, spune că „o locuință nouă pornește de la prețul de 17.500 de euro în Capitală, e o garsonieră de 25 mp în sectorul 4 al Bucureștiului, iar prețurile merg până la 247.000 de euro, un apartament de cinci camere din segmentul de lux.
Luxul însă e mai rar, predominante sunt apartamentele mici de două camere, multe dintre ele cumpărate prin schema de ajutor Prima Casă. Aproape 160.000 de persoane și-au achiziționat astfel locuințe de la demararea programului care de altfel a oprit prăbușirea pieței imobiliare în anii de după criză.
Totuși, RealTime arată că dezvoltatorii, deși au fost salvați de Prima Casă, au sărit dintr-o extremă în alta. Dacă înainte de criză construiau apartamente spațioase, tocmai din dorința românilor de a trăi în apartamente mai mari decât cele ridicate în anii comunismului, acum livrează apartamente mai mici pentru a le vinde cât mai ieftin.
Pentru a construi ieftin, dezvoltatorii blocurilor noi aleg adesea locaţii de la periferia oraşelor, de multe ori fără acces facil la mijloacele de transport, departe de parcuri, dar şi de şcoli şi grădiniţe. Totul pentru a reduce la maxim costurile cu achiziţia terenului şi ridicarea propriu-zisă a imobilului. Aşa se face că multe dintre blocurile noi apar în cartiere rău famate și sunt făcute cu economii mari la materialele de construcţii, ceea ce explică şi faptul că locuințele proaspăt date în folosinţă sunt mai ieftine decât cele din blocurile comuniste.
Însă dezvoltatorii se pliază pe cerere şi există cerere pentru apartamente cât mai ieftine. În blocurile noi, cele mai multe sunt apartamentele cu două camere, iar majoritatea celor care le cumpără sunt familii tinere cu venituri între trei mii și șase mii de lei.