Una dintre măsurile din Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal se va aplica de la 1 iulie 2018. Este vorba despre reducerea contribuţiei către pilonul II de Pensii, de la 5,1%, cât este în prezent, la 3,75% din salariul brut. Reprezentanţii firmelor care administrează aceşti bani spun că, în viitor, 7 milioane de români vor primi pensii mai mici cu 20%. În acelaşi timp, reprezentanţii mediului de afaceri avertizează că, după revoluţia fiscală, se vor bloca investiţiile, analiştii avertizează că va creşte inflaţia. Opoziţia politică se gândeşte să depună o moţiune de cenzură.
„O prietenă de-a mea îmi spune că trebuia să se termine o data cu faptul că multinaţionalele nu plătesc nimic în România şi plătesc numai firmele româmeşti. Pot să spun că tipul acesta de afirmaţie chiar nu ne face bine”, spune Dragoş Anastasiu, președintele Camerei de Comerț Româno-Germane.
„Ee va întâmpla că vom avea o creştere de fiscalitate, pentru că Guvernul are în continuare o problemă la buget, dar nimeni nu-şi poate face un plan. Țările care n-au reusit să ofere un climat stabil pentru acumulare de capital au rămas sărace, au fost părăsite de propriii cetățeni. Din România au plecat 3 milioane de persoane, adică 30 la sută din forţa de muncă. Oare au plecat pentru că i-au exploatat corporaţiile multinaţionale? Mi-e teamă că au plecat fiindcă n-a avut cine să-i angajeze aici”, afirmă economistul Bogdan Glăvan.
„Dacă angajatorii vor crește brutul, ca să mențină netul, atunci în mod clar vom avea o creștere a inflației. Ceea ce va diminua puterea de cumpărare reală a românilor”, spune Laurian Lungu, analist economic.
„Vor fi și în sectorul bugetar scăderi de salarii, mai ales în cazul colegilor care au măriri de salarii în învățământul superior, măriri de salariu care vor rămâne constante. Astăzi, pentru 1.000 de lei, e 701 lei în mână. Mâine, pentru 1.000 de lei e 585”, explică Anton Hadăr, președintele Alma Mater.
„Vom încerca să convingem Avocatul Poporului de încălcarea dreptului de proprietate. Altfel va trebui să așteptăm să convingem parlamentarii la sfârșitul ciclului de aprobare legislativă acestei ordonanţe sau să convingem Administrația prezidenţială de o intervenţie la Curtea Constituţională”, spune Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa.
„Orice lege se poate schimba dacă constatăm că lucrurile degenerează în pierdere de salarii în procentele nete. Guvernul, cum a făcut o lege, o poate şi să o schimbe. Nu e nicio problemă”, afirmă Vasile Marica, preşedinte Sed LEX.
„Voi cere propriului biroul politic executiv, de luni, depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului. Guvernarea PSD pune în pericol sănătatea economiei românești, veniturile cetatenilor români, practic nivelul de viață a românilor”, declară Ludovic Orban, președintele PNL.