Propunerile Băncii Naţionale pentru darea în plată fac inaplicabilă legea care le-ar permite românilor să predea locuinţa băncii dacă nu mai pot plăti ratele, spune deputatul Daniel Zamfir, iniţiatorul legii.
Daniel Zamfir, deputat PNL, iniţiator al legii: „Acele persoane, conform propunerilor BNR, nu vor beneficia de prevederile legii. Ei vor ca legea să se aplice de acum încolo. Asta urmăresc băncile, asta au urmărit de la început, ca prin aceste amendamente să facă legea inaplicabilă.”
În scrisoarea care se întinde pe 25 de pagini, BNR mai propune ca darea în plată să se aplice numai celor care au credite de cel mult 150 de mii de euro. Ar însemna că cele mai scumpe locuinţe care pot fi predate băncii, dacă se ia în calcul şi un avans de 25%, au un preţ de aproximativ 200 de mii de euro, la nivelul actual al pieţei imobiliare. Condiţia cel mai greu de atins este aceea ca rata să reprezinte mai mult de 65% din veniturile cumulate ale datornicului şi coplătitorului creditului.
Daniel Zamfir, deputat PNL, iniţiator al legii: „Aceste propuneri, ca să devină amendamente la lege, trebuie asumate de un parlamentar. Eu aştept cu interes să vad ce parlamentar din România îşi doreşte să-şi asume aceste propuneri ale băncilor din România.”
Oficialii băncilor au avertizat în repetate rânduri că legea dării în plată nu va rămâne fără ecou dacă va intra în vigoare. Două bănci deja au majorat avansul pentru creditele ipotecare. Raiffeisen cere acum între 35 şi 40% din valoarea imobilului, iar Bancpost, între 33 şi 43% - mai mult decât dublu în cazul împrumuturilor în lei. Şi BCR a făcut o simulare de majorare a avansului, iar Unicredit şi Banca Transilvania analizează şi ele modificarea condiţiilor de creditare. Tot ca efect al acestei legi, băncile au spus că ar putea renunţa cu totul la programul guvernamental Prima Casă.
Philippe Lhotte, directorul general al BRD: „Darea în plată este moartea programului Prima casă.”
Răsvan Radu, directorul general al Unicredit: „În cazul în care apare legea Dării în plată, toate băncile vor fi nevoite sa inventeze sau scoată un alt produs, care este foarte asemănător celui de leasing.”
În scrisoarea înaintată către senatorii comisiei de buget-finante, BNR a tranşat şi această problemă: darea în plată nu ar trebui să se aplice creditelor Prima Casă. Ultimele observaţii ale băncii centrale pe marginea legii ar urma să fie discutate de parlamentari săptămâna viitoare.
Propunerile BNR privind darea în plată - Sursa: Hotnews.ro
- Introducerea unui plafon de 150.000 de euro al valorii creditului
- Ratele raportate la veniturile consumatorului şi ale codebitorilor să depăşească 65%
- Bunul imobil ipotecat este locuit de către consumator sau rude de până la gradul II