Microhidrocentralele scoase la vânzare sunt amplasate pe cursul râurilor din patru judeţe. Hidroelectrica vrea să obţină cel puţin 640.000 de euro pentru fiecare, în timp ce angajaţii companiei spun că, dacă vor fi vândute sub un milion de euro, afacerea se transformă într-un cadou dat investitorilor.
„Este un preţ corect, foarte bun dacă îl raportăm la preţul cu care s-au vândut în 2004-2007, cam de şase ori mai mult că atunci. Arată că ne-am pregătit, că am încercat să maximizam profitul printr-o procedura competitivă, transparentă şi obiectivă, nu ca în trecut, când foarte multe vânzări erau pe sprânceană sau încredinţare directă”, a susținut Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.
O centrală mică, de un MW, obţine din energia vândută şi din certificatele verzi peste 300.000 de euro anual. Adică investitorul îşi recuperează banii în doar doi ani, în timp ce, în Uniunea Europeană, termenul mediu de recuperare a unei investiţii în energie este de 15 ani.
„Va obţine un profit serios pentru că au prioritate la livrarea energiei în sistem. Cred că ăsta e trendul şi sensul afacerii, miza acestei afaceri”, este de părere Ilie Roşu, reprezentant al Federației Sindicale Hidrosind.
„Investiţiile, chiar cu această reducere a certificatelor verzi, sunt foarte profitabile”, a afirmat Cătălin Csaszar, expert in domeniul energiei.
Multe dintre microhidrocentralele pot fi profitabile şi ca afacere în domeniul turismului. Se vor vinde cu hectare întregi de pădure, cursuri de apă și construcţii care pot fi transformate în pensiuni. Reprezentanţii Hidroelectrica spun că aceste centrale sunt vândute pentru că multe sunt vechi, construite în anii 50 şi produc energie scumpă.
În judetul Cluj, Hidroelectrica scoate la licitatie șapte microhidrocentrale. Printre acestea se numără şi cea de la Someşul Rece. Această unitate are capacitatea de a furniza energie electrică pentru aproximativ 300 de gospodării.
Între 2004 şi 2008 Hidroelectrica a mai vândut 81 de microhidrocentrale, pentru 60 milioane de euro. Hidroelectrica deţine în acest moment 162 de microhidrocentrale.
Citiți și:
Licitatie pentru microhidrocentralele Hidroelectrica. Patru unități, vândute unui investitor italian