Prima impresie după evoluţiile de ultimele zile ar putea fi că leul s-a întors în urma unor intervenţii BNR atâta vreme cât încă persistă problema grecească. Puţin probabil să se fi întâmplat asta marți. După-amiază s-a întărit sentimentul, după ce au deschis pieţele din America. Acolo lucrurile sunt ceva mai aşezate. Şi au influenţat bursele europenele care au revenit pe plus după ce au stat mai toată ziua pe scădere. Iar această uşoară scădere a euro am avut-o şi pe alte pieţe din regiune.
În problema grecească lucrurile chiar se complică. Atena și-a radicalizat poziţia. Nu va prezenta creditorilor noi propuneri de reformă.
Ministrul de finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat publicaţiei germane Bild că autorităţile elene vor în continuare să găsească o soluţie, dar creditorii trebuie să ia propunerile Greciei în serios, pentru a pune capăt impasului. Dar nu vor ceda. Se opune reducerii pensiilor şi majorării taxelor, lucru cerut expres.
Alexis Tsipras, premierul, a avut marți un nou discurs în Parlament, extrem de critic, care va îndepărta cele două părţi. A spus că FMI are o atitudine „criminală” legată de Grecia. Acesta a fost cuvântul. Nici cu Banca Centrală Europeană nu a fost mai blând:
„Avem parte de o strangulare financiară pe care Banca Centrală Europeană a insistat să o aplice în Grecia de la începutul lui februarie”, a spus Tsipras.
Deci, FMI – criminal, iar BCE tot un criminal, dacă strangulează...Este aproape sigur că până la final de lună nu se va ajunge la un acord. Mai ales după exprimarea noilor poziţii ale lui Tsipras, care a adus iarăşi în discuţie dorinţa de a restructura datoria.
La sfârșit de iunie e scadentă plata de 1,6 miliarde de euro către FMI, care sigur nu va fi făcută. Atena a anunţat că nu va plăti fără acord. Însă nu va fi o intrare în incapacitate de plată imediată, dintr-un artificiu tehnic. Board-ul FMI care se reuneşte abia pe final de iulie constată lipsa plății şi declară problema. Deci mai e puţin timp.
Dar poziţiile sunt atât de antagonizate acum, încât e greu de văzut un punct comun. Şi banii fug. Numai luni au fost retrase 400 de milioane de euro din băncile greceşti.
Finanţele Greciei sunt la pământ şi vor avea probleme și cu plăţile interne. Poate ilustrativă pentru această situaţie este o poză făcută marți în Parlamentul elen.
©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES
Este Yanis Varoufakis, ministrul de finanţe elen, în Parlament, în timpul discursului ţinut de şeful său, Alexis Tsipras.
Stă pe jos, încălţat cu bocanci şi e îmbrăcat cu o cămaşă scoasă pe afară, preocupat mai mult de ce mesaje avea în telefon.
Cam asta e şi atitudinea oficială.
Fără noi propuneri, exitul Greciei din UE este aproape sigur.
Atena se ţine tare pe poziţie şi de acum pieţele încep să conștientizeze un risc pentru alte ţări din zona euro. De marți, randamentele pentru ţări mai puţin puternice din Uniunea Monetară erau pe creştere şi teama cea mai mare este contagiunea către Italia. Într-un astfel de moment, tiparniţa de bani a BCE trebuie să-şi arate şi trăsătura de pompier.
Preşedintele francez Francois Hollande a insistat luni, în timpul unei vizite la Atena, că discuţiile trebuie să continue şi a spus că au fost realizate unele progrese în ceea ce priveşte excedentul bugetului primar, chiar dacă pensiile şi taxele continuă să fie subiecte dificile.
Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană.
Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie la sfârşitul lunii iunie. Şi dacă poate să o mai învârtă cu datoria către FMI, treaba e mai complicată cu plăţile către BCE din iulie, de peste 6 miliarde de euro.