Moneda naţională a început anul în forţă. Un euro era cotat la 4,41 de lei în prima şedinţă de tranzacţionare din acest an şi acum a ajuns la 4,33 de lei. Este practic cea mai bună performanţă a leului din ultimele 12 luni.
De câştigat au românii care au credite în euro, pentru că aprecierea leului le permite să plătească rate mai mici. Economii se fac însă şi la facturile de telefonie, calculate în euro.
„În momentul de faţă, cursul de schimb e destul de bun pt cei care au de cumpărat euro şI au de plătit rate sau vor să Ramburseze anticipat sau vor să Cumpere euro în general”, a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank.
Economiştii nu exclud posibilitatea ca leul să se aprecieze în continuare, însă nu pentru o perioadă îndelungată.
„Probabil că reflectă nişte fluxuri de capital pe termen scurt, întrări de capital din titluri de stat atrase de diferenţialul ratei dobânzii dintre restul Europei şi România”, a afirmat Cătălin Păuna, economist Banca Mondială.
Deocamdată, moneda naţională se află într-un context favorabil, pe fondul interesului investitorilor străini pentru titlurile de stat româneşti. La această apreciere a ajutat şi anunţul băncii americane JP Morgan de a include aceste titluri într-un indice al încrederii băncii.
La momentul anunţului, leul a ajuns la pragul de 4,33 pe piaţa interbancară. Nu în ultimul rând, leul este ajutat şi de stabilitatea de pe scena politică, după instalarea noul Guvern, spun specialiştii. Exista însă şi riscuri pentru moneda naţională.
„Vizita FMI-ului ar putea să aibă un impact negativ pentru că România nu şi-a îndeplinit toate obiectivele asumate”, este de părere Melania Hăncilă, economist Volsbank.
În plus, economiştii spun că Banca Naţională ar putea interveni pentru menţinerea cursului la nivelul de acum. Motivul principal îl reprezintă faptul că un leu mai puternic ar împiedica exporturile şi creşterea economiei locale.