Valoarea monedei europene a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele opt luni, din cauza situaţiei economice din regiune, spun economiştii din bănci.
„Investitorii străini percep România ca fiind în acelaşi bloc cu Polonia, Ungaria, Cehia şi atunci când vedem ieşiri din unele ţări se reflectă şi asupra celorlalte ţări, ca România”, a declarat Mihai Pătrulescu, economistul şef al unei bănci comerciale.
„Evoluţia de astăzi a cursului a fost influenţată de datele privind dinamica preţurilor de consum din luna noiembrie, fapt care a alimentat speculaţiile că banca centrală să implementeze noi măsuri de relaxare a politicii monetare”, a afirmat Andrei Rădulescu, economistul şef al unei bănci comerciale.
Leul a pierdut şi faţă de celelalte valute importante. Francul elveţian a ajuns la 3, 71 lei, valoare pe care nu a mai atins-o din luna martie a acestui an.
La casele de schimb valutar un euro se vinde cu 4,46 lei, iar un franc costă 3,6 lei. La ghişeele băncilor, valorile sunt mai mari cu până la 20 de bani. Unii economiştii din bănci spun că leul se va stabiliza pe final de an şi chiar va câştiga teren.
„Noi ne gândim că va avea loc o apreciere blândă şi vom închide anul în zona 4,30”, a estimat Vlad Muscalu, economistul şef al unei bănci comerciale.
Pentru anul viitor, părerile sunt împărţite. Prognozele pesimiste ale băncilor anunţă o valoare de 4,49 lei pentru un euro în toamna anului viitor.