Isărescu: Nu ne jucăm cu inflaţia, e o boală foarte periculoasă. România a avut şi inflaţie de 200-300%, deci mai rău poate să fie

Data publicării:
mugur isarescu
Mugur Isărescu Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Rata inflaţiei se plafonează la 15% în acest trimestru, urmând să scadă treptat până în 2024, spune Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. El adaugă însă că nu este cea mai gravă situație în care s-a aflat România, amintind că țara a avut inflaţie de 200 – 300%.

„Se plafonează rata inflaţiei în acest trimestru, plafonare înseamnă în jur de 15% acum, în august, este foarte posibil datorită preţurilor la ţiţei, la alcool, accizele să mai fie un anumit procent de creştere în sus. Probabil că unele preţuri alimentare, preţuri volatile, vor scădea, dar treptat-treptat, cu excepţia gâlmei din anul viitor, în martie, în martie - aprilie, când nu avem alte date, se vor ridica plafonările, tendinţa este de scădere şi în trimestrul II 2024. Reajungem cu inflaţia în zona ţintită. Nu avem nicio apocalipsă aici. Nu avem veşti negative”, a spus Isărescu într-o conferință de presă.

Întrebat dacă situația se poate înrăutăți în ceea ce privește scumpirile, Isărescu a spus: „Da, există mai rău de atât, să nu se îndeplinească această prognoză. Bineînţeles că există. România a avut şi inflaţie de 200 - 300%, deci mai rău poate să fie, bineînţeles. Nu ne jucăm cu inflaţia, este o boală foarte periculoasă. Noi zicem că o aducem sub control”.

„Nu avem o viziune neagră asupra viitorului. Avem resurse. Guvernul a dat toate asigurările că stocurile de gaz sunt undeva în apropierea nivelului necesar. Noi ne facem datoria aici să dăm inflaţia în jos şi cu ajutorul dumneavoastră, contează foarte mult şi atmosfera, şi Guvernul îşi va face datoria. Conlucrăm cu Guvernul şi vrem să conlucrăm şi cu dumneavoastră să mărim încrederea în economie şi în viitorul acestei ţări, să trecem şi peste iarna asta. Deocamdată trebuie să trecem peste toamnă”, a continuat el, întrebat dacă românii vor trece prin cea mai neagră iarnă din istorie.

Isărescu a spus că creşterile preţurilor la energie şi materii prime nu pot fi resorbite rapid şi duc la creşteri de costuri.

„Ne trebuie ceva răbdare, pentru că asemenea şocuri pe partea ofertei - creşteri masive ale preţurilor energetice şi materiilor prime sunt şocuri - nu pot să fie resorbite rapid şi duc la creşteri de costuri, se duc în toate produsele şi ele pot să fie contrabalansate în timp, prin creşteri de productivitate, prin reforme structurale. Asta ia un timp. Să reduci cererea de asemenea manieră încât să contrabalanseze o asemenea creştere de costuri este contraproductiv”, a explicat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit dezvăluie o navă misterioasă construită de chinezi pregătită să...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani