Investitorii străini au testat pe propria lor piele cum e să participi la sistemul de achiziţii publice al statului şi au dat verdictul. Sistemul are deficienţe şi lasă loc la abuzuri, spun ei. Aşa se explică, de exemplu, de ce aceleaşi companii câştigă, de fiecare dată, lucrările finanţate din bani publici.
„Practic există două cazuri. E vorba de înțelegeri între operatorii de pe piața specifică și care nu sunt depistate încă, dar mai sunt și înțelegerile incorecte, chiar ilegale, între operatori și autoritatea contractantă”, spune Radu Kubinschi, membru al Consiliului Investitorilor Străini.
Iar România pierde bani de pe urma acestor neajunsuri, afirmă investitorii străini. Cel mai bun exemplu sunt fondurile europene. România are cea mai scăzută rată de absorbţie din Uniunea Europeană, de puţin peste 11%. Investitorii străini vin şi cu soluţii.
Corupția, amenințare pentru redresarea economică
„Recomandarea noastră este să existe un sistem transparent de achiziţii publice, un sistem transparent de eligibilitate şi reguli clare. Dacă există aceste lucruri şi dacă aceste reguli sunt respectate, atunci se va putea reduce şi chiar elimina corupţia”, spune Markus Wirth, membru în board-ul Consiliului Investitorilor Străini
Un raport recent al Societăţii Academice Române arată că nivelul ridicat de corupţie este principala ameninţare pentru relansarea economică a României. Iar din cauza corupţiei, investitorii străini ocolesc ţara noastră. Ca să devină mai atractivă, România ar trebui să-şi îmbunătăţească infrastructura, sunt de parere oamenii de afaceri.
„Trebuie să avem o foarte bună infrastructură de transport pentru a atrage producătorii străini care să investească în noi facilităţi de producţie”, adaugă Markus Wirth.
Investiţiile străine directe au scăzut cu 11%, la finalul anului 2012, şi au ajuns la 1,6 miliarde de euro. Volumul investiţiilor străine reflectă atât atractivitatea mediului de afaceri autohton, cât şi percepţia pe care investitorii străini o au despre România.