Încasările statului au crescut cu șase miliarde de lei în primele trei luni ale anului şi au ajuns la 55 de miliarde de lei. Cheltuielile au crescut şi ele, însă foarte puţin. Asta înseamnă că statul a pus deoparte cinci miliarde de lei, exact suma care ar fi necesară pentru acoperirea pierderilor ce vor fi provocate, într-un an, de scăderea la 9% a TVA pentru alimente.
„Aceste încasări suplimentare vin pe fondul unor taxe mari, vin pe fondul unor taxe nu neapărat cheltuite cu cap. Se aşteaptă la încasări mai puţine în momentul în care apare această reducere de TVA promisă”, spune Cristian Păun, profesor de economie.
Pentru a reduce cheltuilile, Guvernul a tăiat fondurile destinate investiţiilor, cele care generează locuri de muncă şi creştere economică. A alocat numai 1,4 miliarde de lei, cu aproape o jumătate de miliard sub nivelul primelor trei luni din 2014. Economiştii spun că o parte din investiţii au fost oprite şi din cauza temerilor funcţionarilor de a-şi pune semnătura pe noi proiecte.
„Controalele, corupţia identificată în zona aparatului de stat a făcut să existe o teamă. Oamenii în momentul de faţă suflă şi în iaurt, au stagnat acele licitaţii care iniţial începuseră cu probleme”, spune Cristian Păun, profesor de economie.
Guvernul face economii la investiţii, dar în curând va trebui să găsească soluţii pentru cheltuielie din domeniul asistenţei sociale şi a şomajului, care au ajuns la 18,6 miliarde de lei, cu peste 5% mai mult decât anul trecut.
Dacă ar fi să investească surplusul bugetar din primele trei luni, statul ar putea construi 230 de kilometri de autostradă, în zona de deal, potrivit standardelor de cost valabile în România.