Anul trecut s-a bătut recordul investiţiilor în energia verde. 238 de miliarde de euro au mers către eoliene, parcuri solare şi hidrocentrale, arată un raport al ONU. Astfel, în lume capacitatea de producţie a energiei verzi a crescut cu 134 de gigawati - cu 25% mai mult decât se adăugă în 2014 şi cu 55% mai mult decât în 2013.
Energetic, lumea schimbă total direcţia. Sumele investite anul trecut în energia verde sunt de cel puţin două ori mai mari decât investiţiile făcute în centralele pe bază de cărbune şi gaz. Schimbarea şi mai importantă însă e locul de unde vin banii - Anul trecut pentru prima dată ţările în dezvoltare au investit mai mult in energii alternative decât ţările dezvoltate. Asta deşi provocările pe care le întâmpină acestea sunt uriaşe.
Xie Zhenhua, director al Comitetului de Mediu şi Resurse: „China este în continuare o ţară în dezvoltare. Trecem prin industrializare, urbanizare, informatizare, modernizare a agriculturii. Tot acest proces are nevoie de energie. Dar structura mixului energetic şi a industriei vor fi ajustate”.
Ţările în dezvoltare au crescut investiţiile în energie regenerabilă cu 19 procente în vreme ce în lumea dezvoltată sumele s-au subţiat cu 8 procente. Din primul eşalon, China e locomotiva - a cheltuit 92 de miliarde de euro cu proiectele verzi, ceea ce înseamnă că la fiecare 3 euro investiţi anul trecut, unul a venit din China. Totuşi, şi în India, în Africa de Sud şi în Mexic se pompează tot mai mulţi bani în acest domeniu.
În sens opus a pornit Europa. Investiţiile sale în proiectele de energie regenerabilă au scăzut puternic anul trecut - cu 21 de procente, de la 62 de miliarde cât erau în 2014 la nici 50 de miliarde. Aşa se face că în 2015 pe continent s-au făcut cele mai mici investiţii din ultimii nouă ani.
Cauzele sunt multiple - creşterea economică greoaie, cererea mică de energie, petrolul ieftin şi mai ales limitarea schemelor de ajutor pentru producătorii de energie verde. Ţările uniunii au încercat să încurajeze investiţiile prin mecanismul certificatelor verzi însă la final consumatorul a plătit facturi mai mari la energie.