Astfel, câştigul companiei s-a redus de la peste un miliard de lei în primele 6 luni din 2015 la 405 milioane de lei, potrivit datelor postate miercuri de către compania petrolieră. Preţurile mai mici la petrol s-au văzut şi la pompă, astfel că şi vânzările s-au redus cu aproape 20 la sută. Toate acestea au dus la decizia companiei de a tăia din investiţii. În primele 6 luni, Petrom a investit 1,3 miliarde de lei, cu 35 de procente mai puţin decât în primul semestru din 2015.
"În prima jumătate a anului 2016, mediul de piață dificil a impactat negativ rezultatele noastre financiare, anulând efectele performanțeioperaționaleîmbunătățiteși ale disciplinei stricte în privința costurilor șigestionării numerarului. EBIT (profitul brut – n.red.) excluzând elementele speciale din upstream (extracție – n.red.) a reflectat în principal scăderea preturilor țițeiuluiși gazelor naturale, parțial compensată de reducerea costurilor de producție (...) Investitiile au scăzut cu 35% comparativ cu 1-6/15, reflectând finalizarea activității de foraj în blocul Neptun și selecția riguroasă a proiectelor. În plus, gestionarea eficientă a costurilor și a numerarului ne-a ajutat să ne menținem o poziție financiară solidăși un grad de îndatorare având un ordin de mărime de o singurăcifră”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.
Datele Comisiei Europene indică o ieftinire a carburanților ]n 2016 față de 2015 de unde și micșorarea marjei de profit la rafinarea și vânzarea carburanților. Astfel dacă la finele lunii iulie 2015 prețul cu taxe al unui litru de benzină era 5,66 lei la finele lui iulie 2016 era de 4.82 lei. In cazul motorinei scăderea a fost de la 5,34 lei la 4,83 lei.