În aceste momente dificile pentru economie, pentru locul de muncă, pentru planurile de viitor, ne dăm seama de importanța banilor și mai ales de importanta banilor strânși "la saltea". Potrivit datelor oficiale, după criza din 2008-2009, românii au economisit mai mult în ultimii ani și s-au îndatorat mai cumpătat. Dar este important să știm ce facem cu banii în aceste momente și care sunt oportunitățile din criză.
Ce facem cu banii în această perioadă? Cum arată o diversificare a economiilor sau a investițiilor pe care să le facem și în ce valute. ?
Care sunt lecțiile învățate după criza din 2008 și cum aplicăm aceste lecții acum ?
Este un moment în care să ne mai gândim la investiții si dacă da, în ce orizont de timp, și la ce fel de afaceri să ne gândim ?
La toate aceste întrebări a răspuns la Digi24 Daniela Șerban, președintele Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).
„Este bine să avem bani în această perioadă, ne amintim de specialiștii care spuneau că e important să avem un fond de urgență care să acopere 3 – 6 luni pentru cheltuielile lunare.
Regula de bază e să economisim 10% din venituri.
Cifrele oficiale arată că românii au economisit mult mai mult decât s-au împrumutat, creșterea depozitelor e de aproape trei ori față de 2008, iar în privința creditele creșterea a fost de două ori.
Doar o treime din credite mai sunt în valută, după problemele cu creditele în franci elvețieni. Vedem o scădere a ratelor dobânzii, urmată de o scădere a ratelor. Oamenii s-au împrumutat în general în lei.
Banii care doar stau în depozite pe termen scurt nu produc randamente foarte mari”, a precizat Daniela Șerban.
Daniela Șerban a explicat că cei care se simt confortabil cu sumele pe care le au se pot gândi la investiții care pot avea câștiguri mai mari.
„Orice moment de criză poate fi o oportunitate.
Un studiu de anul trecut arăta că jumătate din investitorii de la burse au și proprietăți imobiliare.
În România, investiția începe cu proprietăți imobiliare.
Indiferent de pachetul de instrumente financiare pe care îl alegem – să ne uităm cât e repede se poate transforma activul în lichiditate, să speculăm momentul în care prețul poate coborî. De exemplu, în martie a scăzut prețul apartamentelor în București. Poate fi o oportunitate.
Pentru alte tipuri de investiții trebuie acționat cu grijă. Foarte mulți întreabă dacă e un moment bun să cumpere. Mereu e, dar așezat, cu o perspectivă pe termen lung, cu sume mici, constante.
Cei care au bani puși deoparte pot merge spre fonduri de investiții apoi către acțiuni la bursă sau alte instrumente.
Ne putem gândi și la un coș valutar, dar și aceste valute pot aduce risc. Să avem o treime de active cu grad de lichiditate mai mare în lei, pentru că în lei sunt cheltuielile noastre și aici trebuie avută marja de cheltuieli”, potrivit președintelui ARIR.
Redactare G.M.