În 2016 mai prost ca în 2015. Reducerea TVA a costat șase miliarde lei

Doru Cireaşă Data publicării:
TVA

Teoriile potrivit cărora o reducere a cotei de TVA nu s-ar traduce obligatoriu prin pierderi de venituri la bugetul de stat, deoarece ar crește confomarea voluntară a plătitorilor și ar scădea evaziunea, dau greș în România. Pentru 2016 factura reducerii cotei de TVA de la 24% în 2015 la 20%, anul trecut, este un minus al veniturilor de 5,5 miliarde lei.

TVA

Bugetul de stat a înregistat anul trecut un minus de venituri față de 2015 de aproximativ 10 miliarde de lei, în pofida creșterii economice susținute, a majorării importante a consumului, potrivit datelor privind execuția bugetară pe întregul an făcute publice vineri de către Ministerul de Finanțe. Veniturile totale au scăzut de la 233,55 miliarde lei, la 223,72 miliarde lei. În premieră, după mulți ani, România a înregistart venituri în PIB mai mici de 30%, respectiv 29,5%, în condițiile în care media UE este în jurul a 40%.

La capitolul TVA, veniturile au fost de 51,6 miliarde lei, mai puțin decât suma de 57,1 miliarde lei înregistrată în 2015. Reamintim că începând cu 1 ianuarie 2016 cota de TVA a fost scăzută la 20% de la 24%. O altă reducere, la un nivel de 9%, a fost aplicată la alimente de la jumătatea anului trecut. Trebuie spus și faptul că Româania are una dintre cele mai mari evaziuni fiscale în zonă în privința TVA. Se consideră că doar 60% din suma totală de plată cu titlul de TVA datorat statului este colectată. Amânările succesive ale legislației de introducere a caselor de marcat electronice, legate la serverele Fiscului, nu fac decât să conserve această evaziune. În absența modificărilor legislative și a activității de control, micșorarea cotei de TVA a avut impact puternic negativ asupra veniturilor statului.

Tot venituri mai mici a obținut statul și la capitolul sume de la UE în contul plăților efectuate. Aici micșorarea de venituri, 2016 față de 2015, a fost de 16 miliarde lei, respectiv o scădere de la 16,97 miliarde lei în 2015 la 949 milioane lei în 2016. O micșorare de 2 miliarde de lei a avut loc și la capitolul venituri nefiscale ale statului.

Au existat și taxe care au adus mai mulţi bani la buget. "S-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la încasările din: impozitul pe profit (+11,7%), contribuţii de asigurări sociale (+6,3%), impozit pe salarii şi venit (+4,2%), precum şi accize (+3,6%). De asemenea, în cazul contribuţiilor de asigurări sociale se constată o depăşire a prevederilor anuale cu 0,8%", arată datele MFP.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile nefiscale cu 13,9%, la impozite şi taxe pe proprietate cu 6,1% şi la taxa pe utilizarea bunurilor cu 1,1%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 242,02 miliarde lei, sau 31,9% din PIB, au scăzut anul trecut cu 0,9% faţă de 2015, când statul a cheltuit în total 243,9 miliarde lei (34,6% din PIB).

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut în 2016 cu 9,5% faţă de 2015, în principal ca urmare a majorărilor salariale acordate în a doua parte a anului 2015 şi a creşterii salariului minim pe economie la 1.250 de lei, de la 1 mai.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 1,2% faţă de anul anterior, în special ca urmare a cheltuielilor cu bunuri şi servicii la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, care au urcat cu 9,8%.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut în 2016 faţă de anul precedent cu 7,7%, fiind influenţate în principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2016 şi de dublarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015.

Cheltuielile cu investițiile, realizate pe trei sferturi

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de doar 29,5 miliarde de lei, respectiv 3,9% din PIB, cu mult sub nivelul programat - gradul de realizare a fost de 76,5%.

Cifrele publicate de Ministerul Finanţelor arată că în 2016 s-au cheltuit efectiv pentru investiţii printre cele mai mici bugete din ultimii ani.

Deficitul bugetului general consolidat al statului a urcat la finalul anului trecut la 18,3 miliarde lei, de la 5,5 miliarde lei după primele 11 luni, reprezentând 2,41% din produsul intern brut (PIB).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...