„Cum faci rost de bani rapid? Suni un prieten? Nici el nu are. Mergi la bancă? Durează foarte mult. Aştepţi o minune? Nici aşa nu merge. E simplu. Ia creditul până la salariu” - acestea sunt argumentele publicitare folosite de aceste instituții non-bancare.
Nu puţini sunt cei care dau curs unui astfel de îndemn şi aplică pe Internet pentru astfel de credite pe termen scurt, pentru care este nevoie de doar două acte: buletinul şi un extras de cont. În cinci luni, o instituţie financiară nebancară a dat 3.000 de astfel de împrumuturi. Se așteaptă să fie de cinci ori mai multe, până la sfârşitul anului.
„Noi dăm credite între 200 şi 2.000 de lei. Media este undeva la 1.000 - 1.100 de lei (...) Dobânda este de 1,2% pe zi. La 1000 de lei este 12 lei pe zi”, precizează Eliza Brezan, reprezentanta unei instituții financiare nebancare.
Adică, la 1.000 lei împrumutați, doar dobânda, la finalul celor 45 de zile, se ridică la 540 de lei! Adică o dobândă anuală de 3.200 la sută!!! Unul din trei romani care au apelat la astfel de împrumuturi nu au reușit să înapoieze banii la timp. Iar fiecare zi de întârziere i-a costat scump: penalizarile merg până la 0,4% din suma de achitat. Pe zi.
Din octombrie 2013 şi până în prezent au fost depuse la Protecţia Consumatorilor peste 1.200 de plângeri împotriva IFN-urilor, din care 375 în Capitală. Inspectorii ANPC au obligat firmele să modifice clauze din contract şi au acordat amenzi de 126 de mii de lei.
Astfel de afişe, postate peste tot prin Capitală, li se par suspecte și celor din domeniu, pentru că promit credite de cel puţin 900 de lei, inclusiv bătrânilor cu pensii de 390 de lei și care nu şi-ar permite să achite nici măcar dobânzile la astfel de credite.