Impozitul global. Sistemul american vs. sistemul românesc

Data publicării:
anaf FB formular

Sistemul fiscal american, care i-a inspirat pe guvernanţii români pentru modificarea impozitării propusă pentru anul viitor, este mult mai complex decât pare la prima vedere. Românii care trăiesc în Statele Unite spun că sunt nevoiţi să-şi ia câteva zile de concediu pentru a-şi putea completa declaraţiile de venit. Pe lângă contabili, americanii au la dispoziţie şi o aplicaţie prin care îşi pot înregistra singuri actele fiscale. În noul proiect, fiecare român ar trebui să aibă un cosultant fiscal care să îl ajute.

Românii care au lucrat în Statele Unite ale Americii spun că primele două săptămâni din aprilie sunt un calvar. Formularele pentru plata impozitului pe anul precedent trebuie completate între 1 ianuarie şi 15 aprilie. Mulţi americani îşi iau concediu câteva zile şi completeză singuri declaraţiile prin intermediul unei aplicaţii, Turbo Tax. Alţii preferă să plătească un contabil, al cărui onorariu porneşte de la 150 de dolari pentru consilire.

Foarte mulţi cetăţeni americani nu sunt mulţumiţi de modalitatea în care acest sistem funcţionează şi foarte mulţi dintre ei se uită, să spunem, cu admiraţie, dacă nu cu dorinţă către un sistem de cotă unică”, spune Dan Manolescu, preşedinte al Camerei Consilierilor Fiscali.

Cristian Ban a muncit în New Jersey vreme de 8 ani. Are şi acum toate facturile, pentru că statul american obligă rezidenţii să le păstreze minimum 5 ani.

De exemplu, pe asistenţă rutieră, unde eu activam, trebuia să-mi păstrez toate chitanţele de la benzină, toate chitanţele de la sculele pe care au le cumpăram să îmi desfăşor activitatea. Cel mai mult am plătit 384 de dolari”, spune Cristian Ban.

Americanii au șapte plafoane de impozitare. Avantajaţi sunt cei cu venituri reduse, care plătesc sume infime statului american. În schimb, profesioniştii şi oamenii de afaceri plătesc impozite mult mai mari, de până la aproape 40% din venit.

În România, Executivul propune ca veniturile sub 2.000 de lei să nu fie impozitate. Cele care depăşesc pragul ar urma să fie impozitate cu 10%.

La americani, taxele de consum sunt variabile. Pornesc de la mai puţin de 2% în Alaska şi ajung la 9,45% în Tennessee. În schimb, la noi taxa pe valoarea adăugată de 19% este aplicată pentru majoritatea produselor şi aşa ar urma să rămână.

Sistemul este o combinaţie de idei generate de sistemul american cu depunerea unei declaraţii de venit global, de sistem francez, unde există un concept similar cu cel al gospodăriei, respectiv din sistemul german cu acordarea unor deduceri pentru cheltuielile pe care statul vrea să le scoată la lumină. Ideea este că nu avem nicio certitudine asupra formei finale dată de acest proiect”, spune Adrian Benţa-consultant fiscal.

Dacă sistemul de impozitare se va schimba, românii vor avea nevoie de consultanţi fiscali care să completeze și să depună declarațiile de venit, dar şi să plătească taxele şi impozitele datorate statului. În prezent sunt acreditaţi 5.500 de astfel de specialişti, iar activi sunt mai puţin de 4.000. Ar fi nevoie de cel puţin 35.000 de consultanţi fiscali care trebuie găsiţi şi pregătiţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Traseul vortexului polar în România. Județele care urmează să fie lovite de ninsori
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
De ce este bine să adaugi un praf de sare în ceai. Secretele unei băuturi delicioase, potrivit unei chimiste...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...