În Bucureşti, cea mai mare creştere a grilelor notariale este pentru locuinţele din zona centrală.
Preţul minim al unui apartament de două camere, confort unu, situat în zona Piaţa Victoriei a crescut de la 1 ianuarie de la 64.000 de euro la aproape 72.000 de euro.
Grila s-a majorat şi pentru imobilele aflate în imediata apropiere a zonei zero.
Între 3% şi 8% e creşterea în zona Piaţa Alba Iulia şi Bulevardul Decebal. Preţul pe grila notarilor a crescut de la 59.000 de euro la 64.000.
Grila notarială nu reprezintă însă preţul de vânzare. În funcţie de ea se calculează impozitul care trebuie plătit la vânzarea unei locuinţe. Acesta variază între 1% şi 3% la sută din preţul înscris în contract, care însă nu poate fi mai mic decât cel din grilă. Specialiştii pieţei imobiliare spun că grilele notariale sunt actualizate la fiecare început de an, iar preţurile sunt stabilite de experţi tehnici şi nu de notari.
Radu Zilişteanu, expert imobiliar: Există pentru fiecare tip de imobil o valoare minimă şi o valoare maximă. Părţile pot declara orice valoare doresc a tranzacţiei. Dacă valoarea declarată este sub valoare minimă taxarea se face la valorea minimă, dacă este între cele două valori se face la valoarea declarată, iar dacă valoarea declarată este mai mare decât valoarea maximă se face la valoarea maximă prevăzută în grilă.
Specialiştii spun că rareori grilele notariale scad de la un an la altul.
Radu Zilişteanu, expert imobiliar: Grila a respectat, în mare, această tendinţă. Iată că acum valorile sunt un pic mai crescute. Cred că asta denotă un pic mai mult optimism faţă de situaţia reală de pe piaţă.
În Bucureşti, creşterea este în medie de 3-5 procente. Cele mai mari majorări sunt în zonele centrale sau în cele cu mari centre comerciale ori clădiri de birouri. În schimb, grilele au suferit modificări de numai unu la sută pentru apartamentele de la marginea Bucureştiului.