Primăria din Sfântu Gheorghe declară război clădirilor lăsate în paragină. Le va mări de trei sau chiar patru ori impozitul. Primele două imobile luate la ochi sunt deţinute de două companii de stat: Poşta Română şi Electrica. Ambele, vechi de peste un secol, sunt un pericol pentru trecători şi o pată neagră pe imaginea oraşului.
Consilierii locali cred că supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină este soluţia pentru ca proprietarii să înţeleagă să nu le mai lase să se degradeze. Aceştia au votat un impozit cu 300% mai mare pentru imobilul care adăposteşte sediul Oficiului Judeţean de Poştă Covasna. Decizia a stârnit furie.
„În primă fază o văd ca pe o presiune pusă de primărie. Se impune această mutare a poştei în altă instituţie. Clădirea arată jalnic, avem pereţi căzuţi, plouă încontinuu”, spune Cornel Radu reprezentant al Oficiului Judeţean de Poştă Covasna.
„Vorbim despre o clădire monument istoric. Ne dorim ca acea clădire să fie ori reabilitată de către Poştă, ori vândută către municipalitate”, afirmă Antal Arpad, primar Sfântu Gheorghe.
Clădirea din anul 1907 nu a fost până acum reabilitată.
„Asta o cunosc de când eram copil mic. A fost mai frumoasă, acum vai de capul ei. Banii îi iau de la oameni, dar de făcut nu face nimic. Uitaţi cum arată şi pereţii”, afirmă un bărbat.
O altă clădire luată în vizor de Primărie aparţine Electrica. E veche de 100 de ani, iar din 2001 aici nu mai funcţionează niciun birou. Reprezentanţii companiei spun că imobilul este în litigiu de 26 de ani şi de aceea nu au făcut investiţii. Chiar şi aşa, consilierii au votat favorabil pentru un impozit de 400% pentru clădire.
Înainte de acest moment, ambele companii au primit mai multe somaţii să repare clădirile.