Daniel Dăianu, prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, consideră că România are în continuare nevoie de un acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internațional, pentru că, între altele, lumea nu a ieșit din criză, situația va rămâne complicată și va veni un nou șoc de peste Ocean, odată cu retragerea de lichidități. În plus, România are instituții și guvernanță slabe.
Invitat în emisiunea „Imparțial” de la Digi24, Daniel Dăianu a subliniat că România nu putea să aibă creștere economică, dar a evidențiat meritele acordului cu FMI: „Corecția macroeconomică e evidentă. De la un deficit structural de mai bine de 9% din PIB, totuși ne-am dus la sub 3% deficit structural, stocul de arierate a fost diminuat. Avem probleme cu administrațiile locale, dar să știți că și pentru oamenii de acolo a fost o măciucă, pentru că ei erau obișnuiți să primească (...), au proiecte în derulare”, a spus Daniel Dăianu.
Citiți și: FMI: Acordul stand-by încheiat de România cu Fondul a fost finalizat cu succes, dar riscurile se menţin
În opinia sa, România are o „dificultate în a disciplina execuția bugetară în ceea ce privește cheltuielile”. Altfel, a arătat Daniel Dăianu, este de neînțeles de ce noi nu am reușit să absorbim fonduri europene pe proiecte mari. „Nu există o explicație rezonabilă care să poată fi oferită cetățenilor” în această privință, spune expertul.
România are un „handicap” în ceea ce privește amenajarea teritoriului și așa se explică infrastructura precară, care adesea a speriat investitorii, în ciuda faptului că în România încă există o mână de muncă ieftină. „Sunt probleme cronice, avem instituții slabe, guvernanță slabă și aici găsim și un rezon pentru care avem nevoie de acest aranjament, de un nou acord”, a declarat Daniel Dăianu în emisiunea „Imparțial”.
În opinia fostului ministru de Finanțe, avem nevoie de un nou acord cu FMI și nu trebuie să ne fie rușine de aceasta. „După mine, un asemenea acord este util României”, a spus Daniel Dăianu arătând că acest acord și-ar dovedi utilitatea „dacă lucrurile se vor strica iar”. În opinia economistului, „vom avea un șoc, toată lumea, nu numai România, atunci când va începe o retragere de lichidități, iar șocul va veni de peste Ocean și se va vedea în spread-uri (..)”
Mai mult, a arătat Daniel Dăianu, avem programe de restructurare pe care nu le-am terminat, există o cooperare bună între echipe din ministerele de bază și experții de la Fond, de la Banca Mondială, iar această relație n-ar trebui să se rupă. „Avem, totuși, instituții slabe”, a repetat Daniel Dăianu. „Instituțiile se definesc și prin capacitatea de a formula, de a duce la bun sfârșit, de a avea o consecvență”, a adăugat el.
„Lumea nu a ieșit din criză, situația va rămâne complicată încă ani de zile”, consideră Daniel Dăianu.
În ceea ce privește aderarea la euro, aceasta trebuie să rămână un obiectiv al României, dar trebuie făcută atunci când economia este pregătită și mai ales când România va avea credibilitatea necesară că este pregătită să adopte euro.
Urmăriți comentariile fostului ministru de Finanțe în materialul video atașat.