IMPARȚIAL. Ce își doresc investitorii străini în România

Data publicării:
27122012 20groningen 20bancher 202-40865

Olandezul Steven van Groningen, invitatul lui Luca Niculescu în ediția de joi a emisiunii „Imparțial”, consideră că esențiale pentru mediul de afaceri din România sunt predictibilitatea și transparența, dar și capacitatea de a purta un dialog constructiv pentru a ajunge la concluzii comune care să ducă la dezvoltare.

Într-o scrisoare adresată lui Moș Nicolae, postată pe blogul său, Steven van Groningen a cerut de la noul Guvern transparență, predictibiltate, stabilitate, respect. Întrebat dacă simte că l-a ascultat Moșul, omul de afaceri a răspuns: „Asta vom vedea destul de curând. Dar am vrut să cer altceva decât că Guvernul trebuie să cheluiască bani acolo, să investească acolo, au tot felul de legi. M-am uitat un pic mai mult la proces și de-aia am spus aspecte precum transparența, un management bun de proiect - e foarte bine că avem proiecte, dar avem prea multe și important e să le și finalizăm”.

„Este un simptom, e o abordare care este un proces clar de privatizare și nu există un project management destul de puternic. Cu toții în viața noastră știm ce înseamnă să prioritizăm, nimeni nu are destui bani ca să facă tot ce vrea, într-o firmă e același lucru, nicio bancă nu are destui bani ca să ... Ideea este să prioritizăm, să spunem ce este important și ce facem mai întâi și dacă începem ceva să și terminăm. Preblema este că mult prea mult vorbim că nusunt bani în România, dar banii trebuie mult mai bine gestionați și atunci au un impact mai mare în societate”, a explicat Steven van Groningen.

„Dacă avem un proces mai bine pus la punct, atunci vom avea cu siguranță un impact mai favorabil și mai măsurabili ca bani pe care toți îi plătim ca taxă”, este de părere specialistul.

„Cred că e foarte important să avem, să lucrăm la tema asta, mai ales la predictibilitate, transparență, altfel e foarte greu să săvedem de unde poate veni creșterea economică sau o creștere economică mult mai mare decât mediu în comunitatea europeană. Poate mai întâi trebuie să ne punem întrebarea dacă vrem să avem creștere economică, dacă vrem să creștem nivelul de trai în România. Câteodată îmi pun întrebarea ce este nivelul de ambiție, la nivel de țarăm unde vrem să ajungem. România este a șaptea țară în UE ca suprafață și populație, atunci un obiectiv ambițios este să devenim și a șaptea economie din UE. Puteam să venim și cu alte planui, viziune, ce este poziția România în Europa și dacă avem ambiție putem să facem planuri și să vedem cum ajungem acolo”, este de părere Steven van Groningen.

Potrivit preşedintelui Consiliului Investitorilor Străini, este nevoie de un fel de pact pentru România, pentru a decide în ce sectoare trebuie investit și ce trebuie făcut apoi, „de un plan și o viziune cu care toată lumea să fie de acord”, după care să se treacă la treabă.

El a subliniat nevoie unui dialog. „Cred că important e acum să creem un fel de pact cu toate partidele politice ca să creem continuitate”, a spus preşedintele Consiliului Investitorilor Străini.

„Optimist nu sunt, fiindcă acum întrebarea este de unde pot veni ceva veşti pozitive şi asta e greu de văzut. Dar ce este important, este să vorbim cu toate partidele politice şi să facem clară care este poziţia mediului de afaceri”, spunea van Groningen înainte de alegeri.

Ne lipsește dialogul, pentru că numai prin dialog ajungem la o concluzie comună și mergem înainte, altfel, este consum de resurse, este de părere bancherul.

În acest context, urarea lui Steven van Groningen pentru români a fost: „Un an bun, stbilitate și un an în care să avem mai multă încredere în viitorul nostru”.

MCV și statul de drept

Steven van Groningen a ezitat să comenteze statul de drept din România. „Mai bine așteptăm raportul MCV. Nu am o privire de ansamblu, dar nu cred că va arăta foarte bine”, a spus preşedintele Consiliului Investitorilor Străini.

În ceea ce privește aderarea la Schengen a României, față de care Olanda și-a exprimat opoziția, Steven van Groningen a spus că simte simt cât de mult vrea România acest lucru, dar că olandezii sunt un popor care se uită mai mult la spiritul și nu la litera legislației și de acolo vine această opoziție.

În plus, el a făcut referire la două aspecte care nu au fost rezolvate de România după raportul din 18 mai, respectiv situația parlamentarilor urmăriți penal și a schimbărilor legislative prin ordonanțe de urgență.

În acest context, Steven van Groningen a vorbit și de responsbilitatea românilor de a merge la vot pentru a putea schimba ceva sau pentru a putea comenta schimbările. „E răspunderea populației. Dacă cineva nu merge la vot nu are de ce să se plângă de ce se întâmplă în țară”, a spus Steven van Groningen.

Optimist privind viitorul Europei

Steven van Groningen s-a declarat optimist în legătură cu viitorul Europei. „Ceea ce se întâmplă acum e un proces democratic, în care facem pași mici, care durează într-adevăr mai mult, dar rezultatul este mai bun”, consideră Steven van Groningen. Părerea sa în acest domeniu este că trendul este în direcția centralizării. „Convingerea mea e că zona euro va supraviețui”, a spus bancherul.

În ceea ce privește aderarea României la euro, Steven van Groningen este de părere că nu trebuie grăbit procesul „Cred că sunt și avantaje și dezavantaje, dar cred că mai bine mai târziu și mai bine pregătiți decât mai devreme. Nu văd nicio grabă”, este de părere preşedintele Consiliului Investitorilor Străini.

Cum percep românii banii

Steven van Groningen, aflat la a cincea generație de bancheri, a vorbit și despre cum percep românii banii și despre obiceiurile lor de consum și de creditare. Potrivit bancherului, românii se concentrează pe credite, economisire și investiții pe termen scurt.

„Trebuie dezvoltată un pic cultura financiară”, este de părere bancherul, care trăiește de mulți ani în România. Astfel, În plus, el crede că românii trebuie să ajungă la un echilibru și, la nivel structural, să ajungem să nu cheltuim mai mult decât producem. „Am avut cazuri de oameni care mi-au mulțumit că nu le-am acordat credit, după criză. Înainte erau supărați”, mărturisește președintele Raiffeisen Bank România.

„Nu trebuie să ne obișnuim nu criza ca mod de viață, dar structural trebuie să învățăm că nu putem consuma mai mult decât producem”, a explicat bancherul

Artiștii români, talentați

Un pasionat al artei contemporane, Steven van Groningen apreciază realizările românilor în pictură și film. „Cred că România are cineaști și regizorifoarte buni. Din punct de vedere de viață culturală se întâmplă multe lucruri. E un punct tare al țării și trebuie valorificat”, crede Steven van Groningen.

Mai mult, el subliniază că nu este cazul să dăm mereu vien pe autorități, uneori meritat, că nu fac mai mult în acest sens. „Ar trebui ca ele să facă mai mult, dar și sociatatea civilă și persoanele private trebuie să se implice, trebuie dezvoltat mai mult mecenatul. Dincolo de legi, e ceva ce poate fi făcut mai mult. În primul rând fiecare să se ocupe și să vadă cum poate contribui și nu să arătăm mereu că statul trebuie să facă”, a explicat Steven van Groningen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...