Din pădurile cumpărate anul trecut, IKEA a tăiat mai puţin de jumătate din cât i-a permis legea. Iar în zece judeţe a început campanii ample de împăduriri, cu mai bine de un milion de puieţi plantaţi în ultimele patru luni. Aşa încearcă IKEA să potolească temerile că ar defrişa în România cum au făcut-o mulţi până acum. Grupul vrea să cumpere şi mai multe păduri aici, arată economica.net, după ce deţine deja 0,5% din pădurile româneşti. Pe termen lung IKEA visează la independenţa resurselor, iar România joacă un mare rol în acest plan.
La mijlocul lui 2015 suedezii au plătit 56 de milioane de euro pentru 33.000 de hectare de pădure din centrul şi nord-estul României. Suma uriaşă a intrat în buzunarele foştilor proprietari controlaţi de Universitatea Harvard. A fost cea mai mare investiţie făcută vreodată de IKEA în România şi prima ocazie când a decis să se ocupe direct de fondul forestier şi să nu apeleze la administratorii externi.
Lemnul tăiat ar putea fi folosit tot în România. IKEA are aici mai bine de 20 de furnizori care îi fac orice de la mese la canapele, furnizori care de la an la an primesc comenzi tot mai mari de la suedezi.
Achiziţiile companiei în România au depăşit deja pragul de 400 de milioane de euro pe an, adică de 4 ori mai mult decât cumpără românii de la IKEA. La fel, dacă IKEA are aici 500 de angajaţi, furnizorii care lucrează pentru IKEA au 14.000 de angajaţi.
Compania vrea chiar că dubleze comenzile de la fabricile româneşti - mâna de lucru e ieftină şi experimentată, iar ţara e aproape de Occident - însă pentru mai multă mobilă făcută în Romania e nevoie şi de mai mult lemn. Deja 4% din produsele pe care suedezii le vând la nivel mondial sunt fabricate în România, scrie Made In Romania. Iar 20% din mobila făcută la noi e cumpărată de IKEA.
Ţara noastră nu e bună însă doar pentru tăiat lemn şi produs ieftin. Creşterea nivelului de trai de aici i-a făcut pe suedezi să se gândească să deschidă încă 8 magazine în România, după ce ani întregi au stat doar în magazinul din Capitală. Deja a cumpărat teren tot în Bucureşti pe bulevardul Theodor Pallady pentru al doilea magazin, iar între timp caută locaţii pentru 4 magazine în provincie, pentru ca pe termen lung să vină cu încă 3 deschideri. Până acum s-a zvonit că pe radarul IKEA ar fi Iaşiul, Timişoara, Constanţa şi Braşovul, însă de când s-a deschis magazinul online cele mai mult comenzi au venit de la Cluj. Reprezentanţii companiei spun deja că ar fi loc pe piaţa de la noi pentru 9 magazine IKEA, ceea ce în perspectivă ar creşte foarte mult nevoia de materie primă.
Suedezii se extind în România şi pe alt palier, imobiliarele. Au dat aproape 35 de milioane de euro pe fosta platformă industrială Timpuri Noi din Capitală şi încă 13 milioane pentru două hectare de teren luate de la compania Baduc, iar pe ambele loturi IKEA va construi apartamente şi clădiri de birouri.