Reprezentanții Ikea au declarat că au decis să retragă de pe piață prăjiturile „chokladkrokant”, în traducere crochete de ciocolată, care înseamnă o tartă cu migdale şi ciocolată, cremă de unt şi caramel, relatează Mediafax.
Hotărârea a venit după ce vameșii chinezi au distrus aproximativ 1.800 de tarte, interceptate în portul Shanghai, în luna noiembrie a anului trecut.
„Toate produsele noastre, inclusiv loturile de prăjituri Almond testate în China, au fost verificate pentru bacterii care pot provoca probleme de sănătate. Testele realizate împreună cu furnizorul nostru nu au relevat până acum nicio problemă. Totuși, vânzările loturilor respective au fost oprite preventiv în 23 de țări, inclusiv România, pentru verificări suplimentare”, a transmis Ikea România.
În magazinul România, o cutie cu acest produs, cu un gramaj de 400 de grame, costă 23 de lei.
De unde a pornit investigația
Potrivit cotidianului de limbă engleză Shanghai Daily, rezultatele testelor realizate de responsabilii sanitari au arătat că aceste prăjituri conţineau „un nivel excesiv de bacterii coliforme”. Tartele retrase au fost fabricate de un furnizor suedez, Almondy.
Aceste bacterii, în mod normal puţin periculoase pentru consumatori, reprezintă, în general, „un indiciu al unei contaminări fecale, chiar dacă nu întotdeauna”, a explicat Mats Lindblad, un microbiolog din cadrul Autorităţii suedeze pentru securitate alimentară, citat de AFP.
O purtătoare de cuvânt a companiei Ikea, Ylva Magnusson, a subliniat că nivelul concentraţiei bacteriilor nu reprezenta niciun pericol grav la adresa sănătăţii publice.
„Există indicii potrivit cărora nivelurile de bacterii descoperite sunt scăzute, dar va fi necesar, evident, să aflăm cifra exactă şi ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Ylva Magnusson.
Precedente recente
La sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie, Ikea a retras de la vânzare, în 25 de ţări, inclusiv România, chifteluțele suedeze, după descoperirea de carne de cal în ele, fără să fie menţionată pe etichetă.
Ulterior, au fost retrași și cârnații hot dog, din țări europene, dar nu și România.
Alimentaţia a reprezentat în exerciţiul bugetar 2011-2012 (încheiat la sfârşitul lui august) 4,7% din cifra de afaceri a Ikea, cu vânzări în valoare de 1,3 miliarde de euro.