Cea mai mare criză de forță de muncă din ultimii 28 de ani pe Litoral. Ce salarii cer cameristele în 2018

Data actualizării: Data publicării:
litoral

Industria hotelieră se confruntă cu un deficit acut de forță de muncă. O spun cei din domeniu, care, la început de sezon estival, caută personal: de la ospătari și chelneri până la cameriste, bucătari și chiar manageri. Ca să-i găsească, un hotel din Oradea a organizat vineri un eveniment în care candidații au aflat ce facilități primesc și că au posibilitatea de a se califica la locul de muncă.

Hotelul orădean caută cameriste, îngrijitori spații verzi, ajutor ospătar și ospătari, ajutor bucătar și chiar un manager. La aceștia se adaugă o persoană responsabilă cu organizarea de evenimente în incinta unității.

Monica Prigoană, responsabil resurse umane: "Acest job sau această poziție se află în cadrul departamentului de vânzări, iar persoana care va ocupa această va asigura organizarea de evenimente și conferințe solicitate de către clienți."

Facilitățile oferite viitorilor angajaţi nu sunt deloc de neglijat.

Alina Toie, managerul unui hotel: "În afară de pachetul salarial de bază sau cel negociat cu noi, sunt diverse facilități pentru hotel, diverse reduceri la tot ce înseamnă serviciile noastre, beneficiază, bineînțeles de o masă caldă sau bonuri de masă dacă doresc și cea mai importantă, zic eu, este această oportunitate de a învăța."

Specialiştii în piaţa forţei de muncă spun că, în mod tradiţional la început de sezon estival, hotelierii fac angajări.

Alina Toie, managerul unui hotel: "Este un domeniu extrem de activ, unde oamenii au un job sau jobul perfect de start-up, dar la fel de bine au niște oportunități extraordinare ca să avanseze în carieră. Aici poți să vii și fără experiență, pentru că suntem printre cei mai buni care te pot învăța de unde să începi în această industrie."

Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor: "Cred că este nevoie de astfel de acțiuni. Încercăm să prezentăm industria ospitalieră, prezentăm măsurile active cu care le sprijinim atât pe persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cât și angajatorii din această industrie."

De nevoie, hotelierii au început să ofere salarii mai mari, însă chiar și așa nu reușesc să își acopere deficitul de personal. Astfel, salariul net pentru o cameristă poate ajunge la 500 de euro, plus taxe și mâncare, iar bucătarii buni nu vor să se angajeze pe mai puțin de 3.000 de euro, după cum a declarat pentru Profit.ro Mohammad Murad, cel mai mare investitor de pe Litoral și președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În cadrul evenimentului au fost organizate și trei sesiuni de informare și instruire.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...