Holcim și Lafarge ar putea fuziona. Vestea, de rău augur pentru România
Data publicării:
Discuţiile sunt încă într-o fază preliminară şi ar putea conduce la o fuziune de pe poziţii de egalitate a celor două mari companii din Elveţia şi Franţa.
O fuziune ar permite Holcim şi Lafarge să-şi scadă costurile prin combinarea operaţiunilor de producţie şi reducerea capacităţii excedentare.
Aceasta chiar ar putea fi o problemă în România. Mai multe activități se pot suprapune și este posibil să închidă sau să vândă fabrici sau stații de betoane, mai ales că multe unități funcționează sub capacitate.
Tranzacția ar putea întâmpina însă mari probleme din cauza legilor antitrust. Cele două companii ar forma un gigant care ar coplesi concurența. Și această problemă va fi și în Romania. Pe lângă cele două grupuri în piața românească mai este activ ca jucator mare grupul german Heidelberg Cement, prin Carpat Cement.
Atât Lafarge, cât și Holcim au făcut achiziţii costisitoare înaintea crizei financiare, în urma cărora au acumulat datorii semnificative. Holcim are în prezent 71.000 de angajaţi în 70 de ţări, iar Lafarge 65.000 de angajaţi în 64 de ţări.