Hidroelectrica vrea să investească în Senegal. Remus Borza: Acolo nu ne ajunge mâna lungă a justiției

Data publicării:
remus borza captura

Senegalul li se pare interesant şefilor de la Hidroelectrica. Au bani de investit după ce au încheiat anul trecut cu un profit record: aproape 3 miliarde de lei. Ar călca pe urmele altor oameni de afaceri români, precum Frank Timiș sau Ovidiu Tender, care s-au extins în Africa.

În Senegal nu ne ajunge nici mâna lungă a justiției, nici a ANRE-ului (reglementatorul - n.r.). Și putem să avem de toate: și capacități de transport, și de distribuție, și producție. Eu privesc cu multă încredere Africa. Este un nou El Dorado al secolului XXI... Și de ce nu? Să fie prezentă și Hidroelectrica!”, explică Remus Borza, administrator judiciar Hidroelectrica.

Administrator la Hidroelectrica, Remus Borza a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Și-a angajat propria firmă de avocatură la Hidroelectrica, în ciuda faptului că tot el se afla la conducerea companiei de stat. Chiar și după condamnare, rămâne administrator al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România.

Acum se gândește unde să investească profitul companiei de stat de anul trecut. Şi Balcanii ar putea fi o ţintă.

„Vrem să achiziționăm capacități de producție hidro în țări limitrofe României”, a declarat Remus Borza. „Posibil să cumpărăm câteva sute MW în eolian în România”, a mai declarat el.

Alte 300 de milioane de euro vor merge în acest an în retehnologizare. După ieşirea din insolvenţă, statul ar putea scoate pe bursă un pachet minoritar de acţiuni. Fondurile obținute ar putea merge către alte investiții.

Compania Electrica vrea şi ea să treacă graniţa. Îi surâde Republica Moldova, unde se privatizează trei companii de distribuție a energiei, iar rata de profit este ridicată. Decizia depinde însă de situaţia politică din ţara vecină. Acolo, un jucător important este grupul spaniol Union Fenosa. „Avem 500 de milioane de euro în conturi. Îi ținem în bonduri de trezorerie. Vrem să-i folosim cât de curând. Republica Moldova are o rata de rentabilitate de 12%. În România rata de rentabilitate este de 7%”, a explicat Ioan Roșca, director general Electrica.

Producătorii și distribuitorii din România s-ar putea dezvolta în zonă prin export de energie. Însă acesta este limitat de capacitatea redusă a liniilor de transport. Nu sunt dintre cele mai moderne, iar Transelectrica ar avea de băgat sume uriașe în tehnologizare.

Cu toate acestea, exportul a crescut de trei ori anul trecut. Potrivit estimarilor, la sfârșitul lui 2014 s-a exportat 12% din electricitatea produsă în România.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...