Microhidrocentralele amplasate pe cursul râurilor din patru judeţe ale ţării vor fi scoase la licitaţie în iulie. Hidroelectrica vrea să obţină cel puţin 640.000 de euro pentru fiecare, în timp ce angajaţii companiei spun că dacă vor fi vândute sub 1 milion de euro, afacerea se transformă într-un cadou dat investitorilor.
De exemplu, o centrală mică, de 1 Megawat obţine din energia vândută şi din certificatele verzi peste 300.000 de euro anual. Adică, investitorul îşi recuperează banii în doar 2 ani, în timp ce, în Uniunea Europeană, termenul mediu de recuperare a unei investiţii în energie este de 15 ani.
„Va obţine un profit serios, pentru că au prioritate la livrarea energiei în sistem. Cred că ăsta e trendul şi sensul afacerii, miza acestei afaceri”, spune Ilie Roșu, reprezentant Hidrosind.
Multe dintre microhidrocentralele pot fi profitabile şi ca afacere în domeniul turismului. Se vor vinde cu hectare întregi de pădure, cursuri de apă, iar construcţii care pot fi transformate în pensiuni
Administratorul Hidroelectrica spune că le vinde pentru că multe sunt vechi, construite în anii '50 şi produc energie scumpă.
„Dacă vom primi un leu sub cele 73 de milioane de lei nu vindem. E un preț minim obligatoiu. Vânzarea va fi de la acel preț în sus, nu în jos”, afirmă Remus Borza, administratorul Hidroelectrica.
În judeţul Cluj, Hidroelectrica scoate la licitaţie șapte microhidrocentrale. Printre acestea se numără şi cea de la Someşul Rece. Această unitate are capacitatea de a furniza energie electrică pentru aproximativ 300 de gospodării.
„Domeniul ăsta e profitabil oricum, chiar dacă vor primi un singur certificat verde în loc de două”, apreciază expertul în energie Cătălin Csaszar.
Între 2004 şi 2008 Hidroelectrica a mai vândut 81 de microhidrocentrale, pentru 60 milioane de euro. Hidroelectrica deţine în acest moment 162 de microhidrocentrale.