Rezumat ultimulului an în Ministerul Economiei: zeci de întâlniri cu companiile româneşti din toate ramurile de activitate, bani risipiţi şi niciun rezultat.
„Vii cu parteneri de afară care pun bază pe ce se discută, în momentul în care apare această schimbare îţi dă peste cap totul. Se schimbă omul, se schimbă echipa, nu mai ştiu ce ai discutat”, explică Liviu Rogojinaru, om de afaceri.
Adrian Volintiru este secretar de stat în Ministerul Economiei din noiembrie anul trecut. Se aşteaptă dintr-un moment în altul să fie înlocuit, dar spune că nu va regreta prea mult funcţia din minister: „Dar noi suntem oameni politici...noi rămânem atât timp cât....până suntem revocaţi. Deci intenţia mea nu e să rămân sau nu. Eu am ce face..”.
Deşi Ministerul Economiei ar trebui să fie principalul motor pentru afacerile din ţara noastră, luptele politice lasă în urmă o instituţie fără puteri. În urmă cu un an, acest minister era o structură mamut. Pe lângă Ministerul Economiei, mai avea un departament pentru IMM-uri şi unul pentru energie. Între timp, inclusiv sigla acestui minister s-a modificat, iar instituţia a rămas o structură birocratică şi goală de conţinut. Şi asta pentru că departamentul pentru energie condus de un ministru social-democrat, nu s-a mutat doar într-un sediu nou, ci a luat cu el cele mai profitabile companii de stat.
Ministerul condus de liberalul Varujan Vosganian a pierdut lupta în favoarea colegilor de coaliţie. Ministerul Economiei a pierdut dreptul de semnătură pentru actele departamentului pentru energie şi al celui pentru IMM-uri, conduse de Constantin Niţă şi Maria Grapini. Acum se negociază şi departamentul care se ocupă de fondurile europene destinate marilor companii. Banii ar putea să nu mai ajungă la Ministerul Economiei, ci la cel condus de social-democratul Eugen Teodorovici. Cu trei miniştri în mai puţin de jumătate de an şi fără cele mai importante atribuţii şi companii, Ministerului Economiei îi mai rămâne doar să facă strategii şi să încerce privatizarea unor companii de stat falimentare.