În momentul în care a anunţat că vrea să interzică vânzarea de terenuri, case şi maşini cu banii jos, guvernul spunea că este o măsură de combatere a evaziunii fiscale. O astfel de măsură ar fi fost şi limitarea comisioanelor pe care băncile le plătesc între ele atunci când populaţia îşi foloseşte cardul la cumpărături.
Însă, acum, oficialii de la finanţe dau înapoi. Cel mai probabil vânzarea de case şi maşini cu numerar nu va mai fi interzisă, ci doar plafonată. Iar acest plafon ar putea fi limitat la 50.000 de lei pentru o locuinţă şi, probabil, 10.000 de lei pentru un autoturism. Există destul de multe locuinţe vechi şi maşini la mâna a doua care se încadrează în acest preţ. Mai ales în mediul rural.
Însă toate automobilele şi casele al căror preţ va depăşi plafoanele ce vor fi stabilite de Finanţe vor putea fi achitate doar prin transfer bancar. Finanţele au renunţat la planurile interdicţiei plăţilor cu numerar după ce, inclusiv guvernatorul Mugur Isărescu a criticat această idee, pe motiv că ar complica foarte mult tranzacţiile.
„Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune. Nu cunosc ţări în lume unde să nu se mai facă plăţi cash. Să-mi spună cum reuşim să aducem un biet bătrân cu 2.000 de metri pătraţi să-l aducem la bancă, să-i facem cont, să parcurgă toate procedurile de cunoaştere a clientului”, a întrebat retoric Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale.
Acest scepticism al guvernatorului este legat şi de faptul că mai bine de jumătate din populaţia adultă a României nu are cont bancar. Adică exact populaţia din mediul rural. Iar numărul celor care au un card bancar este şi mai mic. Cardurile sunt foarte importante în combaterea evaziunii. Mărfurile plătite cu cardul nu mai pot fi şterse din contabilitatea magazinelor şi astfel plata TVA-ului nu mai poate fi evitată.
Guvernul a încercat să plafoneze comisioanele interbancare tocmai ca să încurajeze aceste plăti electronice, uşor de urmărit de către Fisc. Însă băncile şi firmele emiţătoare de carduri au dat de înţeles că dacă guvernul le va forţa să micşoreze comisioanele pe care le achită între ele atunci când clienţii lor fac cumpărăturile cu cardul, atunci vor pasa pierderile mai departe. Adică pe umerii magazinelor care au POS-uri la casă. Mai departe, magazinele au zis că vor pasa cheltuielile suplimentare pe umerii clienţilor.
Aşa că acum, Ministerul de Finanţe spune că, dacă va exista o reducere a comisioanelor, aceasta va fi aplicată în mai multe etape. Însă, cel mai probabil reducerea comisioanelor va fi amânată în aşteptarea unei decizii asemnatoare pe care vrea să o ia Comisia Europeană.