Noua taxă pe construcţiile speciale ar fi trebuit să se micşoreze cu o treime, de la 1,5% la 1%, potrivit unor propuneri oficiale. Ulterior, Guvernul a decis să nu o modifice, pentru că are nevoie de bani la buget.
„Procentul rămâne 1,5%. Estimarea veniturilor bugetare colectate din acest impozit pe clădiri speciale este de 480-500 de milioane de lei, este o estimare pesimistă. Noi consideram că veniturile colectate sunt undeva la dublul sumei care a fost estimată”, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor.
Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, va fi una dintre cele mai afectate companii. Deţine peste 25.000 de stâlpi şi va trebui să plătească pentru fiecare dintre ei, la valoarea lor de inventar.
În plus ar urma să plătească şi Hidroelectrica, iar suma va fi de 3 ori mai mare decât profitul de anul trecut.
Noua taxă va fi suportată de toate companiile din energie, telecomunicaţii şi utilităţi, în special.
De altfel, mai mulţi investitori străini au avertizat că vor pleca din România din cauza noilor biruri. O ameninţare pe care premierul nu o ia în serios.
„Sincer, cred că e o exagerare. Da, eu cred că vor veni în continuare. Am văzut toate companiile mari cu care am discutat și eu, și ministrul de finanțe, au planuri de investitii pentru viitor”, a precizat Ponta.
Efectele noilor taxe se vor vedea inclusiv în creşterea facturilor la energia electrică, au avertizat specialiştii.