Pentru început, autorităţile vor permisiunea Fondului Monetar de a cheltui mai mulţi bani de la buget. Aceasta înseamnă o diferenţă dintre venituri şi cheltuieli de 2,1% din Produsul Intern Brut, mai mare decât se stabilise iniţial, de 1,4% din PIB.
„Putem să reducem economia la negru şi să reducem din cheltuielile mai puţin utile din economie şi aici mă refer la cele cu bunurile şi servicii ale statului. În contrapartidă, trebuie majorate investiţiile publice”, a spus Andrei Rădulescu, economist-şef la Banca Transilvania.
O misiune dificilă, însă. Anul acesta, guvernanţii au tăiat din investiţii mai bine de 13% pentru a avea bani de cheltuit. O altă soluţie pe care Guvernul o are la dispoziţie este majorarea taxelor. O variantă deocamdată infirmată de premier.
„Nu mărim nicio taxă în 2015. Ce s-a adoptat până acum se poate face. Să scădem alte taxe, să putem face asta. Important e că nu se măreşte nimic”, a spus Victor Ponta, premierul României.
„Nu este exclus. Dacă ne gândim...poate fi şi o combinaţie, pentru că s-au anunţat şi scăderi de taxe şi anul acesta am avut astfel de măsuri care la un moment dat au fost compensate cu majorări de taxe”, a precizat Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac.
Toate aceste ipoteze sunt deocamdată la stadiul de scenarii. Oficialii Fondului Monetar vor avea ultimul cuvânt. Ar fi posibil chiar ca experţii FMI să ţină cont de o parte dintre cerinţele guvernului de la Bucureşti.
„Probabil că vor fi şi unele măsuri de creştere a unor anumite taxe şi poate că nici toate cheltuielile care au fost promise să fie crescute în 2015 nu vor putea să fie crescute şi unele dintre ele vor fi anulate”, a ad[ugat analistul economic Aurelian Dochia.
Salvarea Guvernului ar putea veni de la Institutul Naţional de Statistică. Economia a crescut cu 2,8% în primele nouă luni, peste cât estimaseră autorităţile pentru tot anul. Sunt astfel şanse ca Produsul Intern Brut să avanseze mai mult anul viitor. Prognozele oficiale indică o creştere de 2,5% în 2015.