Executivul a modificat legislația privind energia electrică, astfel încât reglementarea Autorității Naționale din a doua parte a anului să conducă la o scădere a prețului.
“Astăzi am adoptat o Ordonanță foarte importantă. Nu face multe modificări, dar acelea pe care le facem sunt de substanță. Practic, creăm posibilitatea ANRE de a putea reglementa prețul începând cu a doua perioadă a anului, 1 iulie 2020 până la 31 decembrie 2020, în așa fel încât acesta să scadă.
Sunt foarte optimist că vom avea o scădere de preț de cel puțin 1-2% pe tarifele reglementate.
De ce am făcut acest lucru? Practic, în urma unor procese aflate în instanță, anumite ordine ale Autorității Naționale au fost suspendate și era nevoie de o intervenție legislativă în așa fel încât calendarul de dereglementare pe care l-am negociat cu Comisia Europeană, și anume de la 1 ianuarie 2021 liberalizarea prețului la energie electrică să poate fi implementat”, a declarat, la finalul ședinței de joi a Guvernului, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
De asemenea, o altă modificare făcută de Guvern în legislația pe Energie se referă la “stimularea investițiilor noi în producția de energie electrică”.
“Una din barierele care erau în calea începerii investițiilor noi în energia electrică era acea obligativitate a tuturor de a vinde prin piața OPCOM a energiei. Niciun investitor mare, serios, nu putea să vină să investească miliarde de euro în România și să nu-și poată finanța investiția bancar cu contracte de vânzare anticipată, acele contracte de tip «power purchase agreement».
Am adoptat noi articole la legea energiei electrice și a gazelor naturale care permite derogare pentru investițiile noi care vor fi puse în funcțiune după data de 1 iulie 2020”, a explicat Virgil Popescu.
Redactor: Alexandru Costea