Guvernul a adoptat ordonanța anti-speculă. Situațiile în care autoritățile pot interveni pentru a corecta „comportamente inadecvate”

Data publicării:
dan virgil pascu face declaratii de presa la guvern
Dan Virgil Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței Foto: gov.ro

Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă care permite autorităţilor, în situaţii excepţionale, să intervină şi să corecteze în timp real comportamente inadecvate ale comercianţilor sau producătorilor de bunuri şi prestatorilor de servicii, a anunţat joi Dan Virgil Pascu, vicepreşedintele Consiliului Concurenței.

Potrivit acestuia, ordonanţa de urgenţă adoptată joi prevede posibilitatea ca Guvernul României să emită o hotărâre de guvern în situaţii excepţionale, enumerate în ordonanţă - mobilizarea forţelor armate, stare de urgenţă, stare de război, stare de alertă şi alte stări de criză stabilite prin lege. Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei a subliniat că se va interveni doar „în aceste situaţii limitative”.

„Această ordonanţă nu este aplicabilă preţului produselor alimentare acum, pentru că nu trecem printr-o criză de o gravitate atât de mare, încât să se impună emiterea unei astfel de hotărâri de Guvern”, a precizat vicepreședintele Consiliului Concurenței.

El a subliniat că hotărârea de Guvern poate fi emisă pentru o perioadă limitată de timp, de 6 luni de zile, care poate fi prelungită succesiv pentru perioade de 3 luni de zile.

Acest act normativ ar urma să dea puteri sporite Protecției Consumatorului și Consiliului Concurenței, instituții care ar urma să ia măsuri în fața celor care practică prețuri nejustificat de mari sau care încearcă să manipuleze piața prin limitarea producției sau a vânzărilor. De subliniat este că prevederile acestei legi s-ar aplica doar în cazul unei situații de criză declarate printr-un act normativ. 

Potrivit lui Dan Virgil Popescu, cel mai important aspect este protecţia consumatorului final. „Aici ne referim la interdicţia de aplicare a unor preţuri nejustificat de mari, nejustificat de condiţiile obiectiv economice din astfel de perioade de criză pentru o anumită categorie de produse sau servicii precizate în mod explicit de către Guvern. (...) Sfera de protecţie gândită de noi este duală - pe de o parte urmărim o bună funcţionare a pieţelor, în sensul în care în anumite perioade de criză pentru anumite produse dorim să împiedicăm crearea de stocuri nejustificate, generarea de cereri artificiale pe piaţă în scopul revânzării la nişte preţuri mult mărite, nejustificat de mari, pe de o parte, şi, în acelaşi timp, tot în sensul protejării bunei funcţionari a pieţelor ne-am gândit la împiedicarea limitării producţiei, tocmai în aceeaşi idee de a împiedica generarea unei cereri artificiale”, a explicat Dan Virgil Popescu.

Aşadar, ordonanţa de urgenţă permite Guvernului României să adopte, în situaţii limitativ prevăzute de această ordonanţă de urgenţă, de criză gravă, să adopte o hotărâre de guvern prin care să precizeze anumite bunuri sau servicii de risc - acestea, bunurile respective şi serviciile - lista va fi întocmită la recomandarea Ministerului Economiei şi a altor instituţii sau ministere care au competenţă în materie, în funcţie evident de criza care vă veni. Ordonanţa de urgenţă ne permite nouă, de la Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, să intervenim şi să corectăm în timp real comportamente inadecvate ale comercianţilor sau producătorilor de bunuri şi prestatorilor de servicii”, a precizat Dan Virgil Pascu.

„În sfera noastră de competenţă, a Consiliului Concurenţei, se află distorsiunile pe piaţă care apar în domeniul business to business, de la întreprindere la întreprindere, distorsiuni ale pieţelor care afectează persoanele juridice, întreprinderile, pe când Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor se va ocupa de punerea în aplicare a actului normativ în ceea ce priveşte protecţia consumatorului final”, a arătat vicepreşedintele Consiliului Concurentei.

„Astăzi ordonanţa a fost adoptată de către Guvernul României. Faţă de momentul anterior, în care domnul preşedinte Bogdan Chiriţoiu a prezentat pe scurt proiectul de act normativ, vreau să mai precizez că a avut loc o întâlnire între Consiliul Concurenţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, o întâlnire împreună cu mediul de afaceri, la sediul Guvernului, organizată de către Guvernul României, unde au fost exprimate de către mediul de afaceri temerile sale cu privire la eventualele consecinţe nefaste pe care le poate avea acest act normativ”, a arătat Dan Virgil Pascu, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

El a menţionat că o parte dintre observaţiile mediului de afaceri au fost preluate în textul ordonanţei de urgenţă.

„Ca o măsură de siguranţă suplimentară, Guvernul României a decis ca în hotărârea de Guvern prin care se stabilesc produsele de listă cu produse de risc şi metodologia de cooperare şi colaborare între ANPC, Consiliul Concurenţei, alte instituţii publice, să fie consultat şi mediul de afaceri şi asociaţiile de protecţia consumatorului, evident, pentru ca în situaţii de criză interesele mediului de afaceri nu se acoperă întru totul cu interesele consumatorului”, a subliniat Dan Virgil Pascu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...