Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României: „O lege care a fost prezentată ca fiind socială devine pe rând o lege a dreptății. Devine apoi o lege a haiduciei, asta e și mai interesant. După cei cu cheile la casă pot să vină și cei cu cheile de la masina, frigiderul pe care l-au folosit un an, îl aduc înapoi în plată.”
Guvernatorul a relatat şi un dialog avut cu un alt bancher despre această iniţiativă, la sediul Băncii Centrale Europene.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale: „Spune-mi, cei care au promovat legea au dat vreodată vreun credit, au lucrat într-o banca? Nu cred. A, am înțeles. Probabil că au luat, nu au dat, și nu mai vor să dea banii înapoi.”
Iniţiatorul legii spune însă că proiectul a fost propus pentru a-i ajuta pe românii care nu-şi mai pot achita ratele.
Daniel Zamfir, deputat PNL, iniţiator al legii dării în plată: „Asta nu este deloc o lege a haiduciei, este o lege dreaptă. Legea asta a fost iniţiată de 157 de parlamentari şi a fost votată de vreo 400 şi ceva de parlamentari, iar rolul Parlamentului este să apere cetăţenii de abuzurile băncilor.”
Proiectul legii dării în plată urmează să intre luni în dezbaterea parlamentarilor. Alte două proiecte mai vechi, din 2014, vor fi readuse în discuție de aleși.
Ana Birchall, iniţiatorul legii conversiei: „Am solicitat Comisiei pentru Buget-Finanţe să repună pe ordinea de zi în regim de urgenţă acest proiect, propun două variante în mod particular pentru francii elveţieni - fie acordarea conversiei la cursul zilei la care are loc conversia, cu un discount între 20 şi 25 la sută. A doua variantă să fie la un curs mediu din ziua în care are loc împrumutul până în ziua în care are loc conversia.”
Nici aceste propuneri nu sunt pe placul Băncii Naţionale.
Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR: ”Am vazut un proiect de ordonanță care va multiplica de câteva ori efectele pe care le induce legea dării în plată. E o nebunie! ”
Măsura ar fi însă de ajutor pentru românii care s-au împrumutat la bănci în perioada de boom imobiliar. De atunci, moneda naţională s-a depreciat cu 33% în raport cu euro şi cu 96% comparativ cu francul elveţian.
Evoluţia leului în raport cu euro şi francul
1 ianuarie 2007 25 februarie 2016
Euro: 3,3560 lei ( ↑ 33%) 4,4691 lei
Franc elveţian: 2,0787 lei ( ↑ 96%) 4,0939 lei