Fără să dea prețuri și nume concrete, președintele Asociației bulgare a Cerealelor Anghel Vukodinov spune că o parte importantă din recolta de grâu de la sud de Dunăre a ajuns în țara noastră, de unde a fost vândută mai departe în Africa de Nord. Ar fi o formă de speculă între vecini, întrucât grâul bulgăresc este cumpărat ieftin și este vândut de câteva ori mai scump. Consiliul Concurenței are o anchetă în desfășurare în care încearcă să afle dacă traderii au format un cartel prin care au încercat să îi forțeze pe agricultori să vândă sub prețul pieței.
Din Bulgaria ar veni şi 60.000 de tone de grâu pe care România le va livra în Egipt în curând. Problema este că importatorii români de grâu nu sunt români, ci speculatori internaționali care au sediul aici și care sunt acuzați că fac rău și agricultorilor din țara noastră, comentează Business Club.
Fără să dea prețuri și nume concrete, Anghel Vukodinov, președintele Asociației bulgare a Cerealelor, susține că speculanții ar fi traderi internaționali de cereale care au doar birourile în România. Un raport al Departamentului American pentru Agricultură, citat de Ziarul Financiar, arăta că anul acesta ei au livrat în Egipt, din România, 800.000 de tone de grâu, în valoare de 150 de milioane de euro. Anghel Vukodinov susține că grâul vândut din România este un amestec de grâu românesc și grâu bulgăresc.
Cea mai recentă comandă pe care Egiptul a dat-o în România, cea de 60.000 de tone, ar conține de asemenea grâu românesc.
De fapt, intermediarii străini prezenți în țara noastră sunt acuzați că joacă dur atât cu agricultorii bulgari, cât și cu agricultorii români care nu au spații de depozitare a grâului și sunt nevoiți să îl vândă cât mai repede. Consiliul Concurenței are o anchetă în desfășurare în care încearcă să afle dacă traderii au format un cartel prin care au încercat să îi forțeze pe agricultori să vândă sub prețul pieței.
Business Club