Sediul Gazprom / FOTO: MEDIAFAX
„Tensiunile politice din Ucraina, care sunt agravate de condițiile economice neadecvate, pot cauza întrerupteri în aprovizionarea cu gaz a Europei”, a anunțat Gazprom, care dă asigurări că va face tot ce-i stă în putință pentru a reduce riscurile la export.
„Vom investi în alte proiecte orientate către export, cum ar fi South Stream, și vom spori producția de gaz natural licheficat și capacitatea de export. Vom crește, de asemenea, accesul la facilități de stocare subterană în Europa”, promite Gazprom.
Andrei Kruglov, directorul financiar al Gazprom, a spus că Rusia a suplimentat livrările de gaz către Ucraina, conform acordurilor, deși Ucraina nu și-a îndeplinit obligațiile în privința plății datoriilor.
Compania rusă Gazprom a comunicat sâmbătă că ar putea anula reducerile la tarifele la gaze de care beneficiază Ucraina, în contextul în care Kievul a acumulat restanţe de 1,55 miliarde de dolari (1,12 miliarde de euro).
Ucraina și Rusia au fost în trei rânduri angajate în așa-numitele „războiaie ale gazului”, iar Europa a simțit din plin ce înseamnă arma economică a Rusiei. Din cauza neînțelegerilor pe care Gazprom și Kievul le-au avut în privința prețului pentru gazul rusesc, Moscova a întrerupt furnizarea de gaze către Ucraina în iernile 2005-2006, 2007-2008 și 2008-2009. În acea perioadă, 25% din importurile de gaz rusesec ale Europei tranzitau teritoriul Ucrainei.