Gazele se scumpesc în România în timp ce se ieftinesc în Europa

Data publicării:
gaze

„În anul 2012, gazele naturale extrase din România şi destinate consumatorilor casnici costau sub 46 de lei pe MWh. Comisia Europeană a considerat că sunt prea ieftine în comparaţie cu cât plătesc restul europenilor. Aşa că a cerut scumpirea lor. Acestea costă acum 60 de lei, iar de la 1 iulie vor fi 66 de lei. Aşadar, deşi acest calendar de majorări nu se mai justifică pentru că gazele din import sunt mai ieftine decât la noi, Guvernul nu vrea să renunţe la scumpiri”, transmite corespondentul Digi24.

Dacă ar renunţa la majorări, Guvernul ar trebui să recalculeze şi impozitul de 60% aplicat companiilor Petrom şi Romgaz pentru câştigurile obţinute din scumpirea gazelor. Adică, statul ar pierde aproximativ 400 de milioane de lei în jumătate de an.

„Sunt nişte contribuabili de la care nu ai cum să nu încasezi sumele preconizate. Nu vreau să spun acum că acesta este motivul pentru care se amână luarea unei decizii, dar bugetul nu poate fi construit numai pe spinarea sau banându-te pe taxarea unora”, spune Silvia Vlăsceanu, director executiv Asociaţia Companiilor de Utilităţi.

Producătorii de gaze din ţara noastră spun că nu pot ţine pasul cu importurile ieftine, care au ajuns la 8 procente din consum. Astfel, gazul românesc stă în depozite şi în conducte, nefolosit, pentru că este prea scump.

„Am ajuns în situaţia să producem mai mult decât putem să vindem. Nu putem exclude această posibilitate, să închidem sonde. Suprataxarea ne crează un evident dezavantaj în relaţia cu gazele din import care au cu totul alt regim fiscal”, declară Vlad Pavlovschi, director în cadrul Romgaz.

Ca să amâne luarea unei decizii, Guvernul a cerut ANRE un studiu de impact care să arate dacă există posibilitate ca gazele să se scumpească în perioada următoare. Şeful Autorităţii spune însă că, în mai puţin de două luni, acest studiu este imposibil de făcut.

„Vom intra în o spirală a analizelor de specialitate mai mult sau mai puţin adecvate prin care să explicăm de ce trebuie să impunem un sistem în continuare dacă nu mai este necesar”, spune Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Banii care sunt încasaţi de la consumatori în urma acestor scumpiri anuale şi ajung în bugetul statului ar fi trebuit folosiţi pentru susţinerea consumatorilor vulnerabili, care nu îşi pot plăti facturile. Însă totul a rămas doar la stadiul de promisiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...