După vizita FMI, autorităţile au primit sarcina de a vinde la licitaţie jumătate din gazele naturale extrase din România. Cum Romgaz şi Petrom îşi împart producţia de gaze, concurenţa dintre cei doi va duce la creşterea preţului mult mai repede decât era prevăzut iniţial.
„Cei doi mari campioni producători de gaze naturale se vor duce spre preţuri relativ egale. În acest ritm, s-ar putea ca într-un an de zile piaţa să fie complet liberalizată. Datele ne indică că ar putea să fie între 330 şi 350 de dolari pe mia de metri cubi”, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie.
Potrivit calendarului, preţul gazelor naturale pentru industrie trebuie să crească în paşi mici până în octombrie 2014. Dacă autorităţile vor decide scoaterea la licitaţie a gazelor, atunci liberalizarea s-ar putea încheia anul acesta. Adică, până la sfârşitul anului am putea avea o creştere de 36% în loc de 18 procente.
Autoritatea de Reglementare în energie spune că măsura nu îi va afecta direct pe consumatorii casnici.
„Pentru consumatorii casnici nu, pentru că ei sunt în zona reglementată și se vor duce cu prețurile stabilite prin memorandum, cele etapizate până în 2018. Pentru piața liberă s-ar putea să crească mai repede”, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE.
Cu toate acestea, o accelerare a scumpirii gazului pentru industrie ar putea duce la disponibilizări în fabricile dependente de gaze, cum ar fi cele din metalurgie, petrochimie sau producătorii de îngrăşăminte. În plus, preţurile la alimente şi îmbrăcăminte ar urma să se majoreze şi ele mult mai repede.