Gaze mai scumpe, doar pentru populaţie. Firmele şi combinatele au scăpat de majorări

Data publicării:
pret gaze

Cu 10% creşte factura de gaze naturale pentru consumatorii casnici în 2014, şi doar pentru ei. Ieftinirea anunţată de premier în Parlament nu este o soluţie decât pentru marile companii. Specialiştii spun că, prin această decizie, Guvernul a vrut să asigure liniştea socială înaintea alegerilor, însă preţurile pentru populaţie vor continua să crească.

Sub ameninţarea concedierii a 500.000 de salariaţi, marii industriaşi au reuşit să stopeze creşterea preţului gazelor naturale. „Practic, pe toată piaţa liberă, preţul de referinţă la gaze la care se vor raporta producătorii şi consumatorii industriali va fi preţul de la 1 ianuarie: 230 de dolari mia de metri cubi”, a spus premierul Victor Ponta luni, în Parlament.

Măsura se referă aşadar numai la industrie, pentru care gazul din producţia internă nu se va mai scumpi.

În acest moment, gazele extrase de Petrom şi Romgaz ajung la trei destinatari: consumatori casnici, firme mici şi marile combinate. Fiecare are moduri diferite de stabilire a preţului. Populaţia plăteşte acum cel mai puţin pentru gazul produs în ţară, însă este singura care va suporta majorări de preţ de acum înainte.

Aproximativ 170.000 de firme au şi ele preţ reglementat de stat, însă toate aceste societăţi vor pleca pe piaţa liberă, acolo unde combinatele beneficiază de un tarif mai mic.

Astfel, deşi pentru firmele mici şi populaţie calendarul scumpirilor va merge mai departe, doar populaţia va fi captivă în această spirală a majorărilor, pentru că toate companiile vor negocia direct cu Petrom şi Romgaz, putând să obţină preţuri la metan chiar mai mici decât plătesc consumatorii casnici. „Preţul liber este cel care va determina în viitor şi preţul pentru consumatorul casnic. Peste cinci ani de zile, în 2018, cand se termină piaţa reglementată, vom şti exact despre ce e vorba”, a spus ministrul Economiei, Constantin Niţă, la emisiunea „Jurnalul de seară” Digi24.

În acest context, consumatorul casnic este cel care suferă: „Asistăm la o creştere masivă a preţurilor. Ultimii zece ani au fost caracterizaţi de o creştere de cel puţin 100 de dolari pe mia de metri cubi. Lucrurile stau din păcate foarte prost, adică percepţia clientului este că nu este absolut deloc protejat”, apreciază expertul în energie Dumitru Chisăliţă.

2014 va aduce încă trei etape de scumpiri pentru populaţie. Prima - de două procente - va fi aplicată începând cu 1 aprilie. În total, vom plăti iarna aceasta cu 40 de lei mai mult faţă de iarna trecută, la o factură medie de 400 de lei pentru gaze naturale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”